Stub odbrane i najstandardniji među Zmajevima – Filip Damjanović

19/04/2023VESTI

Mnogi ističu konstantnost kao najtežu stvar u sportu.

Pružati dobre partije iz nedelje u nedelju je nešto čemu svi profesionalni sportisti teže, a to polazi za rukom Filipu Damjanoviću.

Visoki defanzivac kluba iz Zaplanjske igrač je sa najvećom minutažom u timu gospodina Nikole Puače kada se radi o domaćem prvenstvu.

Više od 2.493 minuta je proveo na terenu u dosadašnjem delu sezone i po tome je među najboljima u ligi.

“Drago mi je zbog tog podatka, mnogo mi znači, kao i poverenje koje mi trener ukazuje. Za igrača nema bolje stvari od toga da svake nedelje igra utakmice i smatram da kroz takav kontinuitet može da napreduje i stiče iskustvo. Zahvalan sam na toj mogućnosti”, počeo je fudbaler Voždovca.

Mreža tima sa Dušanovca u aktuelnoj sezoni ostala je netaknuta na čak 12 utakmica, stameni štoper ističe da je tome doprinela cela ekipa.

“Nismo primili pogodak na dosta susreta. To je zasluga celog tima, jer svaki pojedinac ima zadatke i učestvuje i u defanzivi. Ipak, ne treba da se zadovoljimo sa učinjenim do sada kada je taj segment u pitanju, već da stremimo ka tome da budemo još bolji”, poručuje odbrambeni igrač Zmajeva.

Damjanović je odlaskom Miloša Milovića postao pravi stub odbrane. Tokom cele takmičarske sezone igra na visokom nivou, što je demonstrirao više puta, pogotovu kada je u nekoliko navrata vadio loptu sa gol-linije.

“Forma varira, ne može uvek da ide uzlaznom putanjom, ali trudim se da što manje oscilira i da zadržim kontinuitet dobrih igara. Zadovoljan sam, međutim, mislim da mogu još bolje”, samouveren je prvotimac kluba iz Braće Jerković.

Sa 24 godine u većini timova bio bi među mlađim igračima, ali u najmlađem timu u ligi spada u red najstarijih i ima prirodnu ulogu lidera i mentora za mlađe saigrače, posebno one na štoperskoj poziciji.

“Spadam među najstarije u ekipi i to nosi veliku dozu odgovornosti. Moraš u svakom trenutku, na terenu i van terena, da budeš najbolja verzija sebe. I kada ti možda nije dan, kada energetski nisi na željenom nivou, jednostavno moraš da izvučeš najbolje iz sebe, jer i ostali slede tvoj primer. Trudim se da to radim na najbolji mogući način. Sa Zekom i Đoletom imam sjajnu saradnju, što i pokazujemo na terenu, pomažem im koliko god mogu”, kaže Damjanović i otkriva na koga se on ugledao tokom fudbalskog stasavanja:

“Imao sam i ja mentora kada sam bio mlađi, to je bio Miloš Mihajlov. Gledao sam svaki njegov potez, reakciju, kako na terenu tako i van terena. Sa Milošem i dalje sarađujem i pomaže mi da napredujem, da budem bolji igrač i bolji čovek.”

“KROV JE MOJA DRUGA KUĆA”

Sem tri sezone u IMT-u, celu seniorsku karijeru je u fudbalskom klubu Voždovac.

“Dete sam kluba, na Krovu provodim najviše vremena van svoje kuće. Jedva čekam da dođem na stadion, volim tu da provodim vreme i mislim da je jako bitno za svakog čoveka da sa osmehom ide na svoje radno mesto. Tako je kod mene, uz takav pristup sve obaveze lakše i sa osmehom obavljam”, rekao je pouzdani defanzivac,

Odlične partije ove sezone prepoznao je i selektor Srbije, gospodin Dragan Stojković, te je fudbaler kluba iz Zaplanjske u januaru upisao debitantski nastup za državni tim protiv selekcije SAD.

“Nisam očekivao da će mi u tom trenutku stići poziv i bio sam vrlo prijatno iznenađen. Naravno, osetio sam veliku sreću i zahvalnost što mi se to desilo. Značilo mi je na polju samopouzdanja i kao potvrda da sam na ispravnom putu. Znam kroz šta sam sve prošao, to mi je bio neki vid nagrade za dotadašnji rad i motiv da nastavim još bolje. Voleo bih da se to ponovi i siguran sam da će novi poziv stići u svoje vreme”, veruje visoki štoper.

Ne želi da otkriva svoje ambicije, ali ističe da zna kako da ih realizuje.

“Neću otkrivati ambicije, mogu samo da kažem da su velike. Zadržaću ih za sebe, jer su deo mene, a zacrtao sam ih duboko u sebi još pre nekoliko godina. Vrlo dobro znam šta treba da radim, kuda da idem i time se vodim svakodnevno”, poručuje Damjanović.

Voždovac nastavlja takmičenje u plej-ofu Super lige Srbije.

“Očekuje nas plej-of, najbolje i najlakše utakmice za igranje protiv najboljih ekipa u zemlji. Velika je to stvar za ceo tim, pogotovu za našu mladu ekipu. Prvi cilj je ostvaren plasmanom u doigravanje, a ambicije u nastavku su nam da budemo što bolji iz utakmice u utakmicu i siguran sam da će to ispratiti i dobar rezultat”, konstatuje dvadesetčetvorogodišnji Beograđanin.

Fudbaler kluba sa Dušanovca pored fudbalske gradi i akademsku karijeru.

“Studiram na Fakultetu za sport, gde mi je ostao još diplomski rad i nadam se da ću u bliskoj budućnosti diplomirati i tako zvanično postati diplomirani trener u sportu. Posle toga ću upisati master, a nakon igračke karijere nastaviću time da se bavim. Sve što učim na fakultetu primenjujem ličnim primerom na sebi, tako da sam napravio dobar spoj i to za sada daje rezultate”, otkrio je defanzivac.

Profesionalne i akademske obaveze ne ostavljaju previše slobodnog vremena, ali kada ga ima fudbaler Zmajeva ga provodi čitajući knjige.

“Slobodno vreme ne volim da protraćim, već da ga kvalitetno provedem, uglavnom čitajući. Volim duhovnu literaturu i psihologiju i te dve teme najviše volim da obrađujem”, zaključuje Filip Damjanović.

Ostavite komentar