Rogan: Stručni štab potencijal pretvara u kvalitet

08/06/2021VESTI

Pripreme za novu sezonu samo što nisu počele, ali spuštanje zavese na staru ostavljamo čoveku koji je tada došao sa namerom da tu i ostane.

Ni malo zavidna situacija u kojoj se klub u tom trenutku nalazio nisu poljulali veru i stav fudbalskog stručnjaka kakav je Predrag Rogan.

Zabranio da se o opstanku priča, fokusirao na ono što je zatekao i odličio da sa svojim timom dođe do cilja.

Sada su ambicije drugačije, veće, onakve kakve dolikuju klubu kakav je Voždovac.

Odlučio sam da se uhvatim u koštac sa borbom koja me je na Krovu sačekala, sa teškim rasporedom i konkurencijom koju je u tom trenutku činilo čak deset klubova”, priseća se dolaska u klub šef struke Zmajeva.

Formirao sam respektabilan stručni štab, vera u igrački potencijal, ideju i viziju, nije ostavljala prostora za sumnju da ćemo ostvariti cilj. Ponosan sam što sam deo kluba koji je ostao dosledan svojim principama, promovišući zdravu fudbalsku priču i ambijent, gledajući samo sebe i stavljajući fokus tamo gde i treba da bude – na terenu.”

Imperativ rezultata za kratak vremenski period nije nešto sa čime se Rogan susreo prvi put. U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri pomogao je ekipama Spartaka iz Subotice i mađarskom Ujpeštu da ostanu u ligi, dok je Zemun i Mačvu predvodio do ulaska u viši rang.

Nismo mogli, a da se ne zapitamo, da li postoji recept u ovakvim situacijama?

“Sa jedne strane važno je biti dosledan principima i realizovanju svoje ideje, a sa druge strane biti fleksibilan u načinu sproveđenja istih u delo. Sposobnost prilagođavanja različitim sistemima, ambijentu i prepoznavanje odlučujućih faktora u njima za kratak vemenski period su na kraju ključ.”

Ništa bez emocija

Predragu Roganu igrači veruju, kao i on njima,  jer odnos prema poslu koji radi dolazi iz čiste emocije.

”Ono što pravi razliku i što smatram da je jedan od mojih najvećih kvaliteta jeste to što svom timu i ovom sportu dajem celog sebe. Ta emocija rezultira kroz izuzetnu atmosferu, dobru energiju, zajedništvo i veru jedni u druge bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo.”

Stvaranje atmosfere koja donosi rezultat, hemije među igračima, ne bi bilo moguće bez kvalitetnih saradnika koje gospodin Rogan često ističe:

“Saradnici koje u Voždovcu imam čine me boljim i zahvalan sam im na tome! Trener je kvalitetan onoliko koliko su članovi njegovog tima dobri u svom poslu.”

U kriznim situacijama ljudi su skloni da postojeći pritisak dodatno povećaju. Predrag Rogan ističe da još uvek radi na tome kako da se nosi sa pritiskom koji sam sebi nameće uz rituale koji mu pomažu u tome.

“Porodica je moj mir i izvor snage i podrške. Energiju usmeravam u razvoj I konstantan napredak, jer me je iskustvo naučilo da ne smem da je rasipam na stvari koje ne mogu da promenim i na koje ne mogu da utičem.”

Dobra analiza – osnov svakog plana

Činjenica da je Voždovac u prethodnoj sezoni izborio opstanak u poslednjem kolu poziva na oprez, ali i omogućava konstrukciju jedne nove ekipe, kojoj ni u jednom segmentu ne fali potencijala.

“Mogućnosti koje Voždovac ima moraju biti znatno kvalitetnije iskorišćeni! Zato je ovaj period, do početka priprema, kada se formira ekipa i pravi koncept tima, organiziju i planiraju pripreme, najvažniji korak za nastupajući sezonu!”

Od svog dolaska u klub Predrag Rogan ističe da je zadovoljan igračkim kadrom, ali da je na njemu i njegovim saradnicima da se taj potencijal pretvori u kvalitet koji je neophodno na terenu potvrditi.

Promena kao jedina konstanta

Mlađoj verziji sebe sa početka trenerske karijere, Predrag Rogan bi poručio sledeće:

“Trudio sam se da svaki dan budem bolji od onoga što sam bio juče, otvorenost za promenu je preduslov za to. Da bih napredovao morao sam prvo biti svestan svojih kako vrlina, tako i mana. Sada vidim da se Predrag sa početka karijere menjao i radio na sebi i samo ću mu reći da nastavi da bude radoznao i dosledan u svojim principima a da radi na fleksibilnosti u realizaciji istih.”

Ostavite komentar