Rezime sezone Zmajeva: Mladost, hrabrost, stručnost – formula za uspeh!

29/05/2023VESTI

Fudbalski klub Voždovac završio je sezonu 2022/23.

Takmičarsku godinu klub iz Zaplanjske okončao je na sedmom mestu domaće Super lige Srbije, sa osvojenih 46 bodova na svom kontu.

Beogradski tim uspeo je da dominantno i relativno rano obezbedi plasman u doigravanje sa najboljim timovima u zemlji, gde je takođe, ostavio veoma dobar utisak.

Zmajevi su nastavili da prikazuju atraktivnu igru, koja godinama krasi ovaj klub, pri tom afirmišući i veliki broj mladih igrača, te ostvareni rezultati dobijaju još veći značaj.

Kada je „spuštena zavesa“ vreme je da se osvrnemo na sve urađeno u prethodnom periodu, a nema boljeg sagovornika za to od šefa stručnog štaba, gospodina Nikole Puače.

Šef struke saglasan je da je klub iz Braće Jerković imao uspešnu sezonu.

„Dobra takmičarska godina je iza nas, posmatrano iz više uglova. Prvi cilj bio je da uđemo u plej-of, što smo uspeli da ostvarimo. Mi smo takve prirode da se ne zadovoljavamo postignutim, uvek hoćemo više, tako da mislim da smo možda mogli i više, ali naš učinak je veoma dobar“, počeo je gospodin Puača i nastavio:

„Drugi cilj bio je da iz dana u dan pokazujemo napredak, da budemo bolji nego što smo bili i verujem da smo u velikoj meri i u tome uspeli. Tu mislim i na igrače i na članove stručnog štaba. Uzajamna interakcija bila je veoma dobra i kada se podvuče crta utisak je pozitivan, sa prostorom za dodatni napredak“.

Prvi deo sezone bio je veoma plodonosan, kada je sakupljen veliki broj bodova.

„Rano smo obezbedili plasman u doigravanje, što nam je dalo mogućnost da tokom zime podmladimo ekipu, što je u nekoj meri uticalo da u nastavku ostanemo i bez nekih bodova zbog neiskustva i prilagođavanja novih igrača, ali to je sve prirodno. Takođe, ostali timovi su se u tom periodu pojačali i bila je još veća konkurencija“, rekao je trener Voždovca.

Evidentan je bio napredak u plej-ofu, ekipa je ostvarila dve pobede i remi, dok je primetan bio i boljitak u samoj igri.

„U nekim mečevima smo mogli više, ali definitivno smo napredovali. Najvažnije za nas je da smo sa ekipama koje su iznad nas na tabeli pokazali da veći deo utakmice možemo da igramo ravnopravno. Igrači su stekli iskustvo koje će im sigurno značiti da budu bolji. To nam uliva nadu da ćemo u budućnosti moći još više da pariramo i da pobeđujemo te utakmice. Bitno je da idemo stepenik po stepenik, a ovo sada je odlična podloga za sledeću sezonu“, uveren je gospodin Puača.

ZMAJEVI NAJMLAĐI U EVROPI

Specijalizovani portal „Transfermarkt“ početkom aprila objavio je istraživanje po čijim rezultatima je ekipa Fudbalskog kluba Voždovac najmlađa u čitavoj Evropi.

Prosečna starost ekipe sa Dušanovca je 20,9 godina i ubedljivo je najmlađa među timovima iz 20 najkvalitetnijih prvenstava Starog kontinenta.

Podatak za ponos kako svih na Krovu, tako i u čitavoj fudbalskoj Srbiji. To je ujedno i pokazatelj da su mladost i kvalitetan rad kombinacija koja daje najbolje rezultate, a dobar glas se nadaleko čuje.

Šef struke ističe da podmlađivanje igračkog kadra nije došlo slučajno i da rad sa mladim igračima pričinjava zadovoljstvo.

„Sve je rađeno planski sa ostalim strukturama kluba. Rad sa igračima različitog uzrasta, kvaliteta ima svoje prednosti i mane. Generalno, naš svakodnevni rad sa njima veoma nam prija, jer svi imamo veliku motivaciju i ambiciju. Kada ljudi imaju takav pristup, žele da se menjaju kao individue, ne samo fudbalski već i ljudski, onda je saradnja plodonosna. Kada su uz to i međuljudski odnosi iskreni, kada svako zna šta treba da radi, daje maksimum, onda bude veliko zadovoljstvo raditi sa svima njima“, otkrio je trener tima sa Dušanovca.

Za bilo kakav rezultat i uspeh, pored kvalitetnog rada i posvećenosti, potrebno je i vreme, tako i za razvoj talentovanih igrača.

„Za sve je potrebno vreme, jer to je sve proces. U našem klubu postoji podrška, kako prema igračima, tako i prema trenerima u stručnom štabu. Veliki broj igrača iz omladinske škole dobio je priliku da igra ove sezone i mislim da su na velikom dobitku zbog toga. Potpunu fudbalsku afirmaciju stekli su Nikola Zečević, Andrija Lazarević i Matija Mitrović i to ide u prilog tome“, kaže fudbalski stručnjak i dodaje:

„Imamo podatak da su svi dobili priliku da startuju u nekoj utakmici ove sezone, tako da pred svima njima je svetla budućnost. Mi prema svim igračima imamo isti pristup i ne gledamo na njih prema tome koliko ko ima godina. Svako ko je dobio šansu je i zalužio, tu nema dileme, izborio se sa konkurencijom i jedni druge teraju da budu još bolji i da zajedno napreduju“.

Mimo toga što je igrački kadar Zmajeva najmlađi u Super ligi Srbije, isti slučaj je i sa stručnim štabom, koji je davanjem velike minutaže i važne uloge mladim igračima pokazao veliku hrabrost.

„Naša liga bi trebalo da bude razvojna, jer ne mogu tako lako da se dovode igrači sa strane. Voždovac kao klub ima ideju afirmacije mladih fubalera i tu su se naše ideje poklopile. Ceo stručni štab ima iskustvo rada sa mlađim kategorijama, tako da naša procena je uglavnom bila dobra i umeli smo da prepoznamo kada je pravi momenat da neko dobije priliku“, rekao je gospodin Puača i dodao:

„Lep je osećaj kod nas kada im ukažemo priliku a oni ispune naša očekivanja. To je potvrda da smo uradili ispravnu stvar. Svesni smo da taj razvoj neće ići samo uzlaznom putanjom, već će imati i oscilacije. Bitno je da imamo isti cilj, da smo izradili međusobno poverenje i iz toga će izaći još bolji rezultati“.

Rad sa mladima zahteva i dozu veće posvećenosti, s obzirom da se razvoj ne zasniva samo na onom na terenu, već i van toga, građenjem celokupne ličnosti.

„Redovno razgovaramo sa igračima, kako  grupno, tako i individualno. Njihov razvoj ne treba da bude samo tehničko-taktički i fizički, već i psihološki, teorijski, tako da imamo pripreme i za to. To je proces koji neće sigurno uvek ići uzlaznom putanjom, imaće neke oscilacije i tu smo mi da to iskontrolišemo i usmerimo u dobrom pravcu. Zbog toga je dobro što pored stalnih članova u našem stručnom štabu imamo još dva trenera iz omladinske škole koji sa nama učestvuju u radu i pomažu nam oko toga. Ne prepuštamo ništa slučaju, već se bavimo igračima praktično 24 sata dnevno“, rekao je šef stručnog štaba Voždovca.

 

STRUČNI ŠTAB ZMAJEVA KRASI ODLIČNA SARADNjA

Stručni štab koji je uspešno završio sezonu stigao je sredinom avgusta na Krov kada je sezona već bila u toku, ali svojim sposobnostima uspeo je da se brzo prilagodi na novi izazov.

„Taj momentat preuzimanja nekog tima teško da može da se bira, međutim, mi smo tada videli priliku. Na početku je sve dobro izgledalo, jer smo išli iz nedelje u nedelju. Bila je stresna situacija, ali imali smo prednost u tome što smo zatekli članove iz bivšeg stručnog štaba, koji su fenomenalni, te je naše uigravanje teklo glatko i uspeli smo našu dobru konekciju i energiju da prenesemo na igrače. Tako da nekih većih problema nije bilo“, počeo je gospodin Puača i nastavio:

„Tu su bili Predrag Miljković, Mihajo Trajković, Luka Radovanović, kasnije su došli Nikola Mitić i Uroš Nikolić. Nismo ranije radili zajedno, poznavali smo se, znali smo kakve ko ima ljudske kvalitete, trenerski nisu bili upitni. Veliko mi je zadovoljstvo što smo pokazali visok nivo organizovanosti, stručnosti i što se to prenelo na igrače i na teren“.

Da bi igra tima bila na nivou i da bi se stvarali kvalitetni igrači, neophodno je da treneri koji su tu budu kvalitetni, a to ne manjka među trenerima Voždovca.

„O Saviću je suvišno bilo šta govoriti, odličan je stručnjak, dokazan u seniorskom fudbalu i to na međunarodnom nivou, osvajao je već trofeje u Estoniji. Za trenera golmana Miljkovića imam samo reči hvale, veoma je značajno za klub što ima takvog trenera i čoveka u svojim redovima. Trajković i Mitić su treneri koji će uskoro imati i PRO licence i predstavljaju svetlu budućnost srpskog fudbala. Nikolić i Radovanović, iako najmlađi u štabu, imaju veoma ozbiljno iskustvo rada u seniorskom fudbalu, sa veoma kvalitetnim igračima. Do kraja godine četiri naša trenera biće sa PRO licencama što je raritet u našim klubovima i nešto na šta smo svi veoma ponosni“, ne libi se da pohvali svoje kolege strateg Zmajeva.

Ko je imao mogućnost da prisustvuje treninzima na Krovu mogao je primetiti da ni u jednom trenutku nema praznog hoda i da svako ima određenu ulogu, koju vrši maksimalno posvećeno.

„Mislim da smo veoma dobro organizovani, krasi nas ista ideaja, vodimo računa o svakom detalju. Stručnost i organizacija su na visokom nivou i onda ne čudi što to uspevamo da prenesemo i na teren“, smatra perspektivni stručnjak.

STRUKA IMA REČ!

Voždovac je godinama već poznat kao tim koji odlikuje veoma atraktivna igra kroz veliki posed lopte, bez obzira na rivala.

Trener kluba iz Braće Jerković otkrio je čime je najviše zadovoljan iz sezone za nama.

„Organizacijom igre. To je proces koji sada izgleda bolje nego pre nekoliko meseci. Za to je potrebno vreme, jer i igrači su različiti, nekome treba više, nekome manje vremena da upije naše zamisli, ali imamo strpljenja za sve i za očekivati je da u sledećoj sezoni napravimo još veći napredak u tom segmentu“, kaže gospodin Puača i dodaje:

„Ako gledamo po fazama, ulazak u igru u prvoj trećini terena je nešto po čemu smo među najboljima u ligi i nešto na čemu insistiramo. Naravno, desi se da u nekim trenucima napravimo loše odluke, ali to nam služi da izvučemo lekcije i popravimo kako bismo bili još bolji. Dobra je bila i ofanzivna organizacija u srednjoj zoni“.

Kao i uvek postoji prostor za napredak.

„Ono na čemu ima najviše prostora za unapređenje jeste igra u poslednjoj trećini terena. Moramo da budemo još direktniji. Naš ofanzivni potencijal i kvalitet je daleko veći nego što smo prikazivali“, smatra trener Voždovca.

Vožd u aktuelnoj sezoni nije nastavio samo sa lepršavim i dopadljivim fudbalom, već ga je krasila čvrsta i disciplinovana igra u odbrani, pogotovu u prvoj polusezoni kada nije primljen gol na čak 10 utakmica.

„Važno nam je kako stojimo na terenu kada je lopta u našem posedu, međutim, veoma vodimo računa šta radimo i kada lopta nije kod nas. Tu smo našravili veliki pomak, pre svega u tome da su igrači postali svesniji svojih zadataka i to je rezultiralo da budemo kompaktniji kada se radi o defanzivi“, kaže gospodin Puača.

Strateg tima iz Braće Jerković istakao je da je dobra atmosfera nešto što je čitave sezone krasilo njegov tim.

„Uvek je lepo kada su dobri rezultati, kada su igrači u dobroj formi, ali verujte mi, i kada su bili neki lošiji periodi atmosfera u ekipi i na treninzima bila je odlična i to nas je gradilo da budemo još jači“.

Sigurno da nije lako nositi se sa očekivanjima koja su uvek visoka od bilo kog sportiste, ali  pristup da se bude bolji iz dana u dan u tome sigurno olakšava.

„Pritisak je neminovan u profesionalnom sportu i svako od nas treba da bude spreman da se nosi s tim. Ne postoji veći pritisak od onog koji čovek može sam sebi da nametne. Velika većina nas ovde ima najviše moguće ambicije, sami od sebe zahtevamo da iz dana u dan budemo najbolja verzija sebe. Ukoliko želimo da napredujemo moramo tako da funkcionišemo. Igrači su se ove sezone dosta dobro nosili sa tim, ispunili u dobroj meri ono što smo očekivali od njih, što je potvrda dobre selekcije celokupnog našeg sektora“, rekao je šef struke ekipe iz Zaplanjske i nastavio:

„Uspeh i igrački razvoj ne dolazi preko noći, mi smo toga svesni. Ne postoji igrač koji ne greši, samo je razlika u tome kako ko reaguje. Ponavljam, tu je veoma važno da igrač oseti podršku trenera i to je prvi korak ka građenju njegovog samopouzdanja koje je izuzetno važno“.

„UTAKMICU POBEĐUJU IGRAČI KOJI JE ZAVRŠE NA TERENU“

U nekoliko navrata odluka trenera prilikom izmena često je umela da rezultira da se neko od „rezervista“ upiše u listu strelaca nedugo po ulasku sa klube ili donese prevagu na terenu.

„Citirao bih Marka Savića koji često igračima govori da utakmicu pobeđuju igrači koji je završe na terenu. To ne budu svi igrači koji su počeli meč. Kada se iz te perspektive gleda uloga rezervista nije ni malo manja od startera. Svi žele da počnu i to je normalno, ali ništa manje nije važno da budu pravi kada dobiju šansu kada uđu sa klupe“, smatra gospodin Puača i dodaje:

„Napravili smo takav mentalitet da onih jedanaest igrača koji su na terenu „dobijaju“ utakmicu, bez obzira kada su ušli. Oni koji su rezervisti treba da znaju da zbog pravila nisu dobili šansu, ali će dobiti priliku drugi put i da kada zakorače na teren budu maksimalno fokusirani, motivisani na ono šta treba da rade i dešavalo se da njihov doprinos bude značajan. Motiv svima kako treba i dalje da se postave“.

 

Voždovac je odavno već prepoznat kao sredina u kojoj je milina raditi, zbog izuzetne organizovanosti u svim strukturama kluba.

„Ljudi često umeju da zakomplikuju stvari. Mislim da je kod nas ključno to što su stvari postavljene vrlo jasno i jednostavno, svako radi svoj posao. Uprava kluba se trudi da nam obezbedi što bolje uslov za rad, stručni štab je tu da pripremi tim za sve izazove i ciljeve, a igrači su ti koji to realizuju na terenu. Kada postoji takav sistem onda proizađu dobri rezultati i atmosfera koja nas krasi sve vreme“, konstatuje trener kluba sa Dušanovca.

Na samom kraju, ali ne i manje važno, šef struke imao je poruku i za navijače.

„Hvala svim našim navijačima, posebno najvernijim „Invalidima“ koji su bili uz nas tokom cele sezone, kod kuće i na strani, od Surdulice do Subotice. Značili su nam! Šlag na torti bila je poslednja utakmica na našem stadionu kada su došli u velikom broju, napravili sjajnu atmosferu i bili nam vetar u leđa da napravimo dobar rezultat. U ime celog stručnog štaba i igrača koristim priliku da im se zahvalim na podršci tokom cele sezone. Nadamo se da će i sledeće nastaviti da nas bodre u još većem broju“, poručio je strateg Zmajeva.

Takmičarska godina bila je dugačka, ekipa i stručni štab će na odmor kako bi se što bolje odmorili za predstojeće izazove.

„Kao i uvek na kraju sezone prisutan je umor, ali to je onaj koji ne pada teško. Pripreme za drugi deo šampionata počeli smo veoma rano, već sredinom decembra prošle godine. Skupio se veliki broj treninga, utakmica, određeni zamor je neminovan, ali to je očekivano i ne pada nam teško, gledaćemo da se dobro odmorimo i budemo spremni za sve što nas očekuje u narednoj takmičarskoj godini“, zaključio je gospodin Nikola Puača.

Ostavite komentar