Mundijal na Savićevom skeneru!

07/12/2022VESTI

Pažnja fudbalske javnosti okrenuta je prema dešavanjima u Kataru, gde se održava 22. po redu Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Igrači i treneri Voždovca uveliko su na zasluženom odmoru, a mi smo zamolili stratega Zmajeva, gospodina Marka Savića, da iz svog ugla prokomentariše dešavanja na planetarnoj smotri fudbala.

„Generalno gledano, na Svetskom prvenstvu su sve ekipe dobro organizovane. Posebno bih izdvojio selekciju Španije, koja je uprkos eliminaciji u osmini finala, na mene ostavila utisak najtalentovanije i najozbiljnije selekcije na ovom Mundijalu, tačno se video trenerski potpis selektora Luisa Enrikea. Oni su akcenat stavili na mladosti, uveren sam da će u budućnosti dominirati svetskim fudbalom i ako je cena toga ispadanje sada u ovoj fazi takmiičenja, mislim da su bili spremni da je plate“ – počeo je mladi stručnjak i nastavio:

„Fudbal koji igra Španija je negde zvezda vodilja našeg stručnog štaba, u smislu kontrole igre izraženim posedom lopte. Tehnička i taktička superiornost Španaca je nešto čemu težimo da napravimo u našem mikrosvetu, naravno proporcionalno našim mogućnostima“ – rekao je Savić.

Perspektivni fudbalski trener izneo je svoje utiske i o ostalim selektorima i reprezentacijama na Mundijalu.

Zlatko Dalić i Hrvatska reprezentacija su na veoma visokoj lestvici. Stručni štab Švajcarske radi na ozbiljnom nivou, taktički im je ekipa jako dobra. Holandija Luj Van Gala izgleda odlično, pored njega tu su i mlađi treneri Deni Blind i Edgar Davids, po čemu se vidi da je njihov fudbalski savez veoma dobro organizovan i da uz jednog od njihovih najboljih fudbalskih stručnjaka svih vremena smisleno spremaju svoje buduće trenere. Verujem i da Lionel Skaloni ima lepu budućnost u trenerskom poslu, lično bih najviše voleo da Argentina osvoji Mundijal, pre svega zbog Lionela Mesija – otkrio je fudbalski stručnjak.

STOJKOVIĆ URADIO OGROMAN POSAO, NAJBOLjE TEK DOLAZI

Nezaobilazna tema je i učešće fudbalske reprezentacije Srbije na prvenstvu u Kataru.

„Što se naše reprezentacije tiče, za period od dve godine koliko je Dragan Stojković selektor, napravljen je veliki posao. Kada se dođe u novu sredinu neophodno je da se prvo predstavi i uvede  filozofija fudbala koju trener hoće da vidi. Filozofija fudbala koja je sigurno usko vezana za filozofiju života i životnih principa. Mislim da je to selektor Stojković maestralno uradio i implementirao u tim. Svi prepoznaju da imamo pozitivan stav, da smo hrabri, prepoznatljivi po svojoj filozofiji i da od nje ne odustajemo“ – elaborira trener beogradskog kluba i nastavlja:

„Druga stvar koja je urađena jeste formiranje stila i sistema igre. Po stilu mi smo napadačka ekipa, želimo da budemo u visokom presingu maskimalno koliko možemo, imamo tendenciju da igramo od golmana, kratkim pasovima, da instaliramo posed. Sistem je 3-4-2-1 ili 3-4-1-2 i tu nema dileme, to je svima jasno da je tako uspostavljeno i da se ne menja. Sledeća stvar je selekcija, odnosno odabir igrača i smatram da je to odrađeno na najbolji mogući način. Kostur tima je poznat, nema lutanja, eksperimenata, najprostije rečeno, najbolji igraju u reprezentaciji“ –  izanalizirao je mladi stručnjak u grubim crtama Orlove, a dotakao se i Dragana Stojkovića.

„Selektor Stojković je sve ove stvari maestralno uradio u periodu od dve godine i iskreno treba da mu odamo počast za taj obavljeni posao. Za mene su ovo preduslovi za neki uspeh u budućnosti, moraju da se nalepe jasni principi i podprincipi igre, kako reprezentacija hoće  da igra. To je sledeći korak i on zahteva duži vremenski period i kontinuitet. Ako selektor uspe i u tome, onda je samo pitanje vremena kada će doći do nekog većeg rezultata“ – uveren je talentovani trener.

PREVELIKA PAŽNjA SE PRIDAJE PONAŠANjU, UTICAJ NA SAMU IGRU DALEKO VAŽNIJI

Uloga trenera je veoma važna u toku utakmice, sve više se prati svaki njihov pokret pored terena, ali Savić ističe da veći uticaj na igrače imaju neke trenerske zamisli koje direktno utiču na taktiku, nego ponašanja i reakcije.

„Mišljenja sam da na igrače ne utiče previše vođenje same utakmice od strane trenera. Ako imate tako dinamičnu igru sa toliko zahteva koliko ovaj nivo diktira, onda igrači prosto nemaju ni vremena, ni koncetracije da isprate ponašanje trenera pored klupe. Trener više može da utiče nekom taktičkom promenom u toku same utakmice. Dobar primer za to je jedna adaptacija Kameruna na naša tri štopera, dok su Kamerunci igrali sa tri napadača mi smo ih prilično lako kontrolisali, u drugom poluvremenu oni su shvativši to svesno opteretili našu poslednju liniju sa dva klasična napadača i dva krila visoko.  Na taj način stvorili su numeričku superiornost u napadačkoj liniji (četiri špica na naša tri štopera) i iz toga su nam dali dva gola u drugom poluvremenu“ – pojasnio je mladi strateg i dodao:

„Stručni štab Kameruna čini pre svega dosta trenera iz Francuske, to se ne odnosi na selektora Rigoberta Songa, on je više legenda, lider, ima veliki autoritet kod igrača, ali pomoćni treneri jesu i veoma su kvalitetni, što je donekle potvrđeno i pobedom protiv Brazila“ – konstatovao je fudbalski trener.

Fudbal je odavno globalni fenomen, na svakom Svetskom prvenstvu dese se neka iznenađenja gde autsajderi ostvare pobede protiv favorzovanih timova, toga je bilo i u Kataru, što je pokazatelj razvoja ove igre na svim meridijanima.

„Svetsko prvenstvo potvrdilo je još jednom da je fudbal jedini planetarni sport. Od Australije, Južne i Severne Amerike, svih delova Azije, Bliskog istoka, arapskih zemalja, severne i južne Afrike i Evrope svuda možete naći fenomenalne reprezentacije. U prilog toj tezi, da ne ostane samo kliše, imate Australiju, Senegal, Japan, SAD, Maroko u četvrtini finala, uz ostale ekipe iz Južne Amerike i Evrope, uz to imate velike pobede Saudijske Arabije, Japana, Irana, Kameruna. Fudbal se zaista razvija na celoj planeti“ – završio je Marko Savić.

Ostavite komentar