Милош Мирковић: Част је водити ”клуб као ниједан други”

31/12/2020ВЕСТИ

У празничном серијалу интервјуа за сајт Фудбалског клуба Вождовац, осим фудбалске, бавимо се и организационом анализом 2020. године.

Да Змајеви иза себе имају подршку и потпору тима људи о којима се не пише свакога дана, али који вредно и посвећено раде, јасно је свима који икада кроче на популарни Кров.

Најпозванији да говори о свему урађеном од почетка једне од најтурбулентнијих година са којом се читав свет сусрео, али и плановима за будућност, свакако је генерални директор клуба, господин Милош Мирковић.

”Ако се посматра неколико најважнијих сегмената нашег пословања, полусезону која је иза нас могу оценити као врло добру. Потребно је темељно приступити анализи свих аспеката, како би се могла створити јасна слика”, објашњава господин Мирковић на почетку:

Врло захтевна година је иза нас. Пандемија је у прошлој сезони условила да имамо једну јако дугу паузу за коју сматрам да је оставила трага на читав фудбалски свет. У нову фудбалску годину кренули смо храбро, како са подмлађеним саставом, тако и стручним штабом. Указали смо поверење много већем броју младих играча и младом тренеру Јовану Дамјановићу који се у клубу развијао не само као тренер, већ водећи омладинску школу после чега је био и на функцији спортског директора. Сви они су пружили свој максимум и можемо бити задовољни начином на који су се сви којима је дата прилика – афирмисали.”

Да се до овог потеза дошло стратешки говори чињеница да су претходне функције које је обављао Дамјановић, утицале у одређеној мери на селекцију актуелног тима Вождовца. Играчи са искуством за које се руководство Змајева определило, бирани су да буду ослонац младом саставу.

Резултатски гледано, Змајеви имају добар бодовни салдо пред наставак сезоне, али остаје жал за пропуштеним приликама посебно у утакмицама где би победа била више него заслужена.

Успони и падови су очекивани за један млад тим какав има фудбалски клуб Вождовац и то је ризик који је свесно преузет од стране водећих људи у клубу.

”С обзиром да је тако младом колективу потребна подршка у виду искуства, доведен је и саветник за стручна, односно тренерска питања, господин Бранко Соса Бабић, који се јако брзо и лако уклопио у начин рада Вождовца и успео да својим богатим тренерским искуством утиче позитивно на рад тренера у стручном штабу.”

Развој омладинске школе – залог за будућност

Средином полусезоне, доведен је нови директор омладинске школе, Денис Пртењача, бивши играч неколико наших и иностраних клубова и некада први човек омладинске школе Чукаричког. Већ сада се види позитиван ефекат сарадње са координатором Слободаном Живојиновићем и секретаром Луком Војиновићем

”Омладинска школа је најважнији део функционисања нашег клуба и на развоју школе се ради већ неколико година. То је један дуг процес и ми смо још увек на том путу, али за сада, можемо бити задовољни у ком смеру се развија. У блиској будућности можемо очекивати ефекте промена, али и рада новог директора. Испред њега је тежак задатак, али познавајући га, не сумњам да ће га успешно обавити,” уверен је Мирковић.

Вождовац је један од најстабилнијих фудбалских колектива не само у Србији, већ и читавом региону. Инфраструктура налик је на ону коју имају клубови немачке ”цвајте”, али клуб није посвећен само стадиону који се налази на крову тржног центра:

”Ова година била је изазовна и у погледу побољшања инфраструктурних услова рада омладинске школе. Први пут смо, уложили средства у помоћни терен у оквиру спортског комплекса на Ади Циганлији за одређене селекције.”

У питању је терен који се налази на другој општини, није близу стадиона ФК Вождовац, а знамо да се деца везују за стадион свог клуба:

”Одабрали смо Аду Цигалнију јер се ради о лепом спортском амбијенту. Такође, водили смо рачуна да селекције које користе тај терен буду узраста деце која већ самостално користе градски превоз, док смо за оне најмлађе, које родитељи морају да доводе на тренинг, обезбедили термине на Крову.”

На питање о амбицијама и плановима у наредних пет година, генерални директор Змајева се такође осврнуо на омладинску школу као фокус развоја фудбалског клуба Вождовац.

Пре свега треба видети како ће се све одвијати у наредној години и да ли ће доћи до нормализације свеукупног живота, након чега ћемо моћи да правимо даље планове. Уколико све буде на путу нормализације живота, највећи акценат у будућности на даљем унапређењу клуба ставићемо на развој омладинске школе, затим промоцију младих играча у први тим, развој стручног тренерског кадра и маркетиншки још бољем позиционирању клуба у фудбалској јавности.

Требало би да у наредне три, четири године већ видимо резултате од улагања у генерације играча које сада стасају у Вождовцу. Од развоја те деце, њиховог даљег пласмана на тржиште и финансијских добити моћи ће да се праве неки даљи планови и повећавају амбиције. Како би та деца имала правилан развој такође ћемо посветити пажњу и развоју тренера свих узрасних категорија.

Сви на фудбалском тржишту, и у спортској индустрији уопште, морају бити свесни да ће наредне две године бити јако тешке за привреду као последица свега што се десило у 2020. Улагања у спорт можда неће бити на нивоу на који се то раније радило, па је зато важно у малој ”фудбалској фабрици играча” каква се налази на Крову, стварати играче за будућност.

Искрен и поштен однос према сваком запосленом 

На начин на који послује, Вождовац је стабилан, али скроман клуб. Такав приступ је посебно био важан током овако тешке године, јер је омогућио руководству да сви њихови запослени, од играча и стручног штаба, руководства и тренера омладинске школе, маркетинга, секретаријата до људи из економата и оних који одржавају терен за игру, буду максимално испоштовани.

Клуб је постао препознатљив у фубалском свету по томе да оно што се обећа, сваком играчу или запосленом приликом доласка у клуб, буде у потпуности испоштовано, на време и према договору. Искрен и поштен однос између руководства и запослених је један од најважнијих елемената за успешан и стабилан рад.”

Бити скроман и пословати у одређеним оквирима такође не значи да амбиције у наредним сезонама нису међународне:

”Ако имате реалне и јасне циљеве, онда можете да очекујете напредак. У наредних пет година сматрам да Вождовац има све предуслове да може бити стабилан суперлигаш, а ако се посложе све још неке коцкице може да напада и сам врх лиге, односно места која воде у квалификације за европска такмичења.”

За крај разговора, господин Милош Мирковић као и сваке године, пожелео је добро здравље свима на првом месту уз напомену да је за њега част и задовољство то што из године у годину Вождовац потврђује да је ”клуб као ниједан други” и ради и понаша се у складу са слоганом који га краси.

Оставите коментар