Линта: У паузи савесно за квалитетан рад на припремама

26/12/2021ВЕСТИ

Пролази још један викенд без утакмица у националном шампионату, а последњи лист на календару само што није одрадио своје. Ипак, осим за преко потребан одмор и време са најближима, пауза у првенству користи се за рад и припрему за најважније бодове у сезони.

Они који готово да раде без престанка су тренери и њихови најближи сарадници, те је у екипи са Крова стручни штаб Александра Линте свакодневно у различитим задацима, а све у циљу да се изузетан први део сезоне материјализује у наставку.

”Главни задатак свих савесних фудбалера је да у прелазном периоду задрже ниво функционалности на нивоу који ће им омогућити да што лакше поднесу припреме, односно да на исте дођу спремни”, започиње шеф струке Змајева.

Свакако, очекиван је и пад форме услед паузе од јаких тренинга на који су играчи навикли, а то струка објашњава на следећи начин.

”Позната је чињеница да наведене главне функционалне карактеристике имају знатну тенденцију опадања услед фазе без тренинга током периода од две до четири недеље што потврђују истраживања. Анаеробна моћ опада за 15-20%, док је максимална снага мања за 10-20%. Међутим, оно што се губи на физичком пољу, са друге стране се добија кроз ментални опоравак. Санирају се хроничне повреде како би играчи спремно дочекали припремни период који је пред нама.”

Уколико на прави начин испоштују оно што се од њих очекује, а уједно и захтева, фудбалери Вождовца могли би да наставе низ не само позитивних резултата, него и јако квалитетне игре што потврђује и статистика првог дела Супер лиге Србије.

Према статистици компаније InStat, Вождовац је јесењи део сезоне завршио као тим који највише држи лопту у свом поседу – скоро 35. минута у просеку по утакмици.

”Посед нам служи као средство за постизање циља, али је уједно и део тактичког плана. Када је екипа у поседу, смањује се ризик да противник постигне гол и кроз посед екипа може да одмара”, објашњава господин Немања Каћански, први сарадник Алексндра Линте.

Међутим, када екипа игра на посед, противник има прилику да изненади из контре или брзом транзицијом стигне до гола Милоја Прековића. У тим ситуацијама, брзина реакције је кључна.

”Да би посед био успешан много је важна позициона мрежа играча на терену, посебно у фази након што повратимо лопту у свој посед. У тим ситуацијама, свака позиција је важна, чак и сам голман који није само чувар мреже већ је у нашем систему укључен како на тренингу, тако и на утакмицама”, закључује млади стручњак.

Окупљање екипе заказано је после божићних празника, док се на списку играча на које Александар Линта рачуна у наставку, увелико ради.

Оставите коментар