KORONA PARALISALA FUDBAL – ŠTA TO ZNAČI ZA VOŽDOVAC (ANALIZA)

21/03/2020VESTI

Kao što svi već jako dobro znamo, lopta je prestala da se kotrlja širom Evrope zbog preteće epidemije Koronavirusa koja nemilice odnosi živote. Pošto je javno zdravlje u ovom momentu uzvišeni cilj, pa čak i ispred globalnog fenomena kakav je fudbal, nameće se pitanje – kako završiti prvenstva? Postoji nekoliko opcija, ostaje nam samo da vidimo koja će na kraju biti naizglednija.

Poslednji meč koji je Voždovac odigrao jeste protiv Partizana 14. marta, i to pred praznim stadionom. Već tada je Superliga Srbije uvela vanredne mere, da bi samo dan nakon odigravanja 27. kola bilo proglašeno vanredno stanje na teritoriji cele zemlje, što je stopiralo i fudbal u Srbiji.

Sva je prilika da će izolacija i karantin potrajati duže nego što smo svi mislili, te je vrlo nezahvalno baviti se time kada bi mogli da se vratimo normalnim tokovima života, ali svakako bi mogli da teorijski razmotrimo koje su to opcije za završetak tekuće sezone Linglong Superlige Srbije i šta bi to značilo za naš klub.

UEFA, kao krovna organizacija evropskog fudbala, je dala rok svim zemljama da završe svoja zvanična prvenstva do 30. juna, a da li će to biti moguće – videćemo. O ozbiljnosti situacije dovoljno govori i to što je evropska kuća fudbala pomerila evropsko prvenstvo za godinu dana, te će se smotra najboljih evropskih reprezentacija održati 2021. godine.

Što se tiče završetka sezone u Linglong Superligi Srbije, sve je još uvek naravno na nivou teorija, niko od zvaničnih organa se nije oglašavao, ali pošto trenutno nemamo mnogo materijala, pokušaćemo da odgonetnemo koje su to opcije koje mogu biti u opticaju, i kako bi uticale na Zmajeve.

 

  1. MOMENTALNI ZAVRŠETAK PRVENSTVA SA TRENUTNIM PORETKOM –  Opcija koja bi se ljubiteljima fudbala u Srbiji, koji su željni utakmica sigurno, najmanje dopala. Tim koji je prvi na tabeli bi bio šampion, a timovi koji su u zoni ispadanja bi napustili Superligu, koju bi popunili timovi iz Prve lige sa odgovarajućim plasmanom. Ukoliko se ovo dogodi, Voždovac bi na kraju ostvario plasman od 9. mesta na tabeli, te tako ne bi bio ni u zoni ispadanja, niti u gornjem delu koji će imati priliku da se takmiči u evropskim takmičenjima. Iako su Zmajevi na kraju prvog dela sezone zauzimali 5. mesto na tabeli, početkom drugog dela došlo je do rezultatskog pada, te su Zmajevi trenutno jedno mesto daleko od mogućeg plasmana u plej aut, tj zauzimaju 9. mesto. Zmajevi bi mirno dočekali početak sledeće sezone, ali je pitanje u kom sastavu, u kom terminu bi počelo prvenstvo i kako bi se sve odvijalo.
  2. ODIGRAVANjE PREOSTALA ČETIRI REGULARNA KOLA BEZ PLEJ OFA I PLEJ AUTA – Ako okolnosti dozvole i ako vanredno stanje bude prekinuto u dogledno vreme, moglo bi da se dogodi da se odigraju preostala četiri kola u regularnom delu, bez deljenja lige na plej of i plej aut. Sa obzirom na to da Voždovac trenutno bivstvuje na 9. mestu sa 35 boda, a prva u zoni ispadanja jeste Inđija sa 19 bodova, vidimo da je Voždovac siguran što se tiče ispadanja iz lige, sve i da ne osvoji niti jedan bod u preostala četiri meča. U slučaju da Zmajevi pobede u sva četiri meča (Napredak, Mačva, Rad, Radnik), Zmajevi bi mogli da se nađu među prvih 8 timova.
  3. EKSPRESAN ZAVRŠETAK SEZONE PO INSTRUKCIJAMA UEFA – Ukoliko bude postojalo prostora da se poslušaju instrukcije UEFA i da se sva prvenstva završe vanrednim odigravanjem svih kola do 30. juna, zavisno od toga kada se proglasi prestanak vanrednog stanja, prvenstvo bi moralo da se završi ekspresno i da se igra tempom SREDA – VIKEND. U tom slučaju svaki tim bi morao da odigra četiri regularna meča, kao i još 7 mečeva u plej ofu ili plej autu, što je ukupno 11 mečeva. U ovom slučaju Voždovac bi mogao da se razigrava i za plasman na gornjem delu tabele, ali i da igra u skupini koja će se boriti za plasmane na donjem delu tabele. Sve bi zavisilo od preostala četiri meča koja bi Voždovac morao da odigra.
  4. PREKID PRVENSTVA PO RECEPTU IZ 1999. GODINE  – Recept iz 1999. godine kada je trajalo vanredno stanje zbog NATO bombardovanja i kada je prvenstvo prekinuto početkom agresije na SR Jugoslaviju. Tada je za pobednika prvenstva proglašen Partizan koji je u momentu prekidanja bio prvi, a to znači da bi za ovu sezonu titulu ponela Crvena zvezda. Interesantno je to da nijedan tim ne bi ispao iz lige, već bi se samo prirodali timovi iz Prve lige Srbije koji po trenutnom plasmanu to zaslužuju. Na ovaj način Linglong Superliga Srbije bi od sezone 2020/2021 brojala više timova.

 

Kao što rekosmo, svakako je jako nezahvalno prognozirati bilo šta u ovom trenutku, jedino čemu se možemo nadati jeste da se epidemija Koronavirusa što pre suzbije kako bi mogli da nastavimo sa normalnim tokom života, a samim time i da se vratimo fudbalu.

Nakon svega postavlja se i pitanje forme fudbalera, koju trenutno održavaju sami u kućnoj izolaciji. Da li oni mogu da iz duge pauze uskoče odmah u prvenstveni ritam ako se prvenstvo nastavi, da li bi to imalo za posledicu veći broj povreda. Mnoga pitanja ostaju otvorena.

Jedno je sigurno  –  ceo svet, a i fudbal sa njim, jeste na velikom testu, jednom od najvećih od kada postoji. I dok su trajala ratna stanja, kao na primer u drugom svetskom ratu, fudbalske lige su se igrale u drugačijim sastavima timova, ali lopta se ipak nekako kotrljala, nikada je potpuno stala. I za publiku i za fudbalere. I fudbal tada nije bio toliko bitna privredna grana kao danas, koja umnogome doprinosi i oblikuje ekonomiju jedne zemlje, ekonomiju skoro celog sveta.

Samo se možemo nadati da ćemo svi iz ove teške situacije izvući pouke, i u budućnosti više ceniti vreme provedeno u prirodi, sa porodicom, sa prijateljima, i naravno vreme provedeno uz travnate terene.

Ostavite komentar