ЈУСТАС ЛАСИЦКАС – ГЕЈМЕР У СВЕТУ ФУДБАЛА. “МОЖДА ЗАИГРАМ И ЗА ВОЖДОВАЦ ЕСПОРТС ТИМ!”

20/03/2020ВЕСТИ

Јустас Ласицкас један је од страних играча у Суперлиги који није могао да напусти земљу након што је проглашено ванредно стање због епидемије Коронавируса. Литванац тренутно време проводи у свом стану у Београду у самоизолацији и изузетно озбиљно схвата све оно што се третнутно дешава у свету.

– Схватам овај карантин и самоизолацију врло озбиљно. Морамо имати ширу свест око свега, јер се не ради само о нама самима. Тако што ћемо сачувати себе, сачуваћемо и многе око себе, то је оно најбитније! Трудим се да имам што мање контаката са људима и да без преке потребе не напуштам стан. Током овог периода трудим се да останем у форми пратећи план рада који нам је направио кондициони тренер. Обично вежбе радим преподне, да бих имао слободно поподне. Тада се посветим гледању серија и игрању игрица. – појашњава Ласицкас.

И у Литванији такође траје карантин и цела земља мора да поштује одређене мере како не би дошло до ширења вируса.

– Литванска влада је ситуацију исконтролисала изненађујуће добро. Предузели су мере врло рано и покушали да спрече ширење вируса колико год је то могуће. Карантин је уведен скоро недељу дана раније него у Србији, иако је мање људи било болесно, а тада су такође затворене и школе и вртићи. Срећан сам јер је моја породица тренутно на сигурном, иако ми је јако тешко јер их нећу видети дуго времена. Планирано је да се видимо за време репрезентативне паузе, и они су требали да дођу мени у посету у Београду, али сада су нам се планови пореметили и не знамо када ћемо се видети. 

Када смо већ споменули игрице, колико волиш да их играш?

– Ух, волим да играм игрице некада чак и више него што би требало. Некада бих требао да радим и неке друге ствари, али када једном почнем да играм, могу да проведем сате и сате за компјутером (смех).

Ни Јустас није одолео игрици која има највише поклоника у свету гејминга – LOL (League of Legends).

– Не привлачи ме играње на конзолама. Више волим да играм игрице на лап топу, а омиљена игрица ми је LOL. Ту игру сам почео да играм пре шест година, када није много људи знало за њу, али тренутно је та игрица најпознатнија на целом свету и за њом влада глобална хистерија. Такође, тренутно волим да играм и Цивилизацију 6. То је стратешка игра, није толико напета, али захтева много логичког размишљања. Са времена на време волим да одиграм и Кантер Страјк, али ми “пуцачине” не иду од руке, па се држим стратегија у којима сам баш добар. Углавном све игре играм са пријатељима из Литваније тако да мање осећам носталгију за домом.

Са обзиром на то да су тренутно широм целог света популарни турнири који се одржавају и на којима се такмичари играју игрице, Ласицкас није имао прилике да се окуша на неком од њих.

– Никада нисам играо ни на једном турниру. Иако, морам да признам, еспорт феномен ме јако интересује. Почео сам да пратим турнире и организовано играње још пре неколико година, и то је сада добило неке неслућене димензије. Изгледа да ће се чак наћи и као дисциплина на Олимпијским играма. Док сам играо у Земуну, наш тадашњи голман Марко Милошевић ми је показао свој “гејминг студио”, и то је оставило заиста велики утисак на мене! Он заједно са некадашњим капитеном Вождовца, Милошем Павловићем организује турнире у “Каунтер Страјку” и доводи заиста врхунске играче и тимове да се такмиче. Осећам да потенцијал еспорта није у потпуности искоришћен у Литванији, па би можда било интересантно урадити нешто у том смеру у будућности.

И када је већ разговор отишао у “дигиталном смеру”, логично је било да се дотакнемо и “Вождовац еспортс” тима који је основан и који ће се такмичити у наредном периоду.

– Сјајна је ствар што је Вождовац покренуо свој еспортс тим! Овај клуб је нешто тотално другачије у Србији, приближава се младима и у њему је много иновација, па је тако улазак у еспортс воде сјајан начин да се све подигне на један много виши ниво. Много великих клубова широм света инвестирају у своје сопствене еспортс тимове, и јако је лепо видети да и Вождовац иде у том смеру. Ко зна, можда заиграм и за Вождовац еспортс тим – завршава у позитивном тону Ласицкас разговор за наш сајт.

 

Оставите коментар