DRAGAN ANIČIĆ ZA SAJT VOŽDOVCA IZ ANTALIJE – LET THERE BE ROCK!

05/02/2019VESTI

Sa trenerima se nakon nekoliko dana priprema za klupski sajt rade šablonski intervjui – kako idu pripreme, jeste li spemni, šta ćemo uraditi u prvoj utakmici, jeste li na slatkim mukama za odabir igrača? To nažalost, ili bolje reći na sreću, sa Šefom stručnog štaba FK Voždovac, Draganom Aničićem nije moguće. Sagovornik je za svaku temu, na jedno pitanje daje više odgovora, jedna tema rađa drugu koja i nije bila u planu za razgovor i zato svaki razgovor sa njim i jeste poseban.

Ne bi bilo fer da navijače Voždovca uskratimo za neke sjajne segmente priče, zato na sajtu našeg kluba imate pred sobom sjajan intervju sa Šefom stručnog štaba Zmajeva. Dotakli smo se standardnih tema –  kako vidi dosadašnji tok priprema, da li je zadovoljan prelaznim rokom, ali i tema kao što su psihološka priprema igrača, odnos trener-igrač, pripreme i fudbal nekada i sada, i naravno za njega nezaobilazna – rok muzika.

Na početku zanima nas kako vidi pripreme do sada u celini, počevši od uslova u hotelu i na terenima, pa do spreme igrača, a Aničić zadovoljno odgovara:

„Ja sam iskreno prezadovoljan uslovima u hotelu i uslovima za treniranje u hotelskom kompleksu. Moram da istaknem da sam takođe zadovoljan odnosom igrača prema treninzima i njihovim radom i zalaganjem, kao i rezultatima na utakmicama, što je za nas najbitnije sada.“

Nastavljajući, Aničić praveći paralelu između uslova kada je on bio igrač i današnjih uslova – „U vreme dok smo mi igrali nismo mogli da sanjamo o ovakvim uslovima. Zimske pripreme su se odrađivale na ekstremno niskim temperaturama, a letnje na ekstremno visokim. Danas ipak postoje uslovi da se u svakom momentu ekipa izoluje na mestu koje pruža najbolje uslove za spremanje. Dok je u Beogradu sneg, mi radimo na prijatnih 15 stepeni pod suncem. Takođe nekada za 10 dana priprema, svih 10 dana za ručak jedeš bečku šniclu i pire krompir, a za večeru pljeskavicu i pomfrit, a onda se nekada napravi rokada večere i ručka. Šalu na stranu, danas je fudbal ozbiljno porastao u svakom smislu, obraća se pažnja na ishranu, na oporavak, na suplementaciju, tako da igrači danas imaju zaista sve uslove da ostvare sjajne karijere i da napreduju, sve je na njima. Kada se uporede stvari, ovo je danas sasvim drugi sport.“

Nameće se pitanje, da li su onda danas fudbaleri razmaženiji?

– Svaka generacija ima nešto svoje i skloni smo tome da idealizujemo stvari. Ovo je vreme ovih momaka, ovo oni žive, oni su navikli na uslove koji imaju i koji su bolji nego u naše vreme. Što je i logično, da danas bude bolje nego pre 20 godina, da nije tako trebali bi da se zapitamo. Danas fudbaleri mogu zaista da se opuste i da uživaju u poslu kojim se bave.

Uz sav taj napredak, znači li to da vek fudbalera može biti duži u današenje vreme nego nekada. Ako se pazi na ishranu, trening, oporavak, suplementacije i ostale faktore?

– Zasigurno, tu nema dileme. Bitan faktor jeste što je i način treniranja mnogo drugačiji nego što je bio nekada. Nekada su treneri pričali da je dobro „ubiti“ igrača. Bilo je normalno da se na dan utakmice ujutru radi težak trening, i da onda i popodne moraš da budeš spreman i svež za utakmicu. Napredovala je svest o oporavku, o treningu. U današnje vreme igračima je sve poslagano na tanjiru, imaju suplemente, ishranu kvalitetniju, ne mogu da se porede ta dva perioda. Ali svakako je duži vek fudbalera, ako pazi na sebe, može da igra i do 40. godine, imamo dosta primera i za to. Sve je do čoveka i do toga kako brine o svom telu. Bitan faktor je da je danas i fudbal mnogo zahtevniji, mnogo se više utakmica igra. Domaća liga, kup, Liga Šampiona, reprezentacija, to je za sezonu previše utakmica. Bez svih idealnih uslova, igrač to ne bi mogao da izdrži.

Vraćamo se na Voždovac i period priprema. Dve pobede na pripremama u Turskoj i jedan remi iz tri utakmice, odličan je skor. Pitamo Aničića da li sada tim tek dobija onu strukturu koju je on želi, sa obzirom na to da je došao u sred polusezone u redove Zmajeva?

– Sigurno je da sada mnogo više ličimo na ono što ja hoću. Još uvek to nije ono što ja želim, ali to je jedan proces, i to ne kažem kao floskulu. Ja ne tražim opravdanja ni za šta, ali realno da se napravi neka igra prema modelu koji ja želim, potrebno je vremena i strpljenja. Mislim da smo sada mnogo agresivniji nego što smo bili, mnogo direktniji i iz dana u dan ćemo biti još bolji i jači, a ove utakmice koje smo odigrali govore u prilog tome.
Postoji još segmenata igre na kojima trebamo da radimo, ali ne sumnjam da smo na pravom putu.

Nekada je trener bio pojam samo za nekoga ko te uči da igraš fudbal, da li danas mora da bude više od toga? Koliko je bitno da trener ima odnos sa igračima na psihološkom planu, da zna kako da kome priđe, da motiviše, da vodi?

– Mnogo bitna stvar i mnogo bitan segment. Danas trener ne može samo da bude trener, da ti odradiš trening i odeš kući i ne vodiš računa o igračima. Moraš da budeš posvećen igračima. Ja volim da pričam sa njima i volim da gradim prijateljski odnos. Kada radimo, radimo ozbiljno, a van terena svako može da mi kaže kakav problem ima i ja ću pokušati da mu pomognem da reši problem. Da li je to problem u igri, da li je životni, nema veze, tu smo jedni za druge. Ako postoji takav odnos, onda je naš tim jači za 15, 20 odsto, a to mnogo znači.

Prelazni rok je u taboru Zmajeva ove zime bio po rečima javnosti „bombastičan“. Došli su Srnić, Bošnjak, Arsić, Matović i prekaljeni povratnik u tim, Predrag Sikimić. Da li ste zadovoljni kako je odrađen prelazni rok?

– Po završetku prvog dela sezone kada smo pravili planove za dalji rad, obavestio sam čelnike kluba da mene interesuju najviši dometi, a za najviše domete trebaju nam prava pojačanja. Ne da dovodimo igrače zbog „šminke“, već prava pojačanja koja prave razliku na terenu i koja će biti prava pojačanja. Kao što vidite, to se i dogodilo. Moram da se zahvalim i vlasniku kluba i sportskom direktoru jer sam ovim što je do sada urađeno u prelaznom roku prezadovoljan. Momci koji su došli su sjajni igrači i pravi momci i potpisali su ugovore na duže vreme. Uz ova pojačanja mislim da nećemo imati potrebe da na leto drastično menjamo tim, već možemo da se uigramo, i ako bude tako, apsolutno sam siguran da ćemo sledeće sezone biti među 4 ekipe na tabeli.

Sportski direktor Goran Grkinić i Aničić sa Lazarom Arsićem

Sledeće pitanje se samo nameće, i bilo je jedno od pitanja koje su navijači Zmajeva postavili preko društvenih mreža – Voždovac u evropskim kvalifikacijama takmičenjima? Da li je vreme za to?

Aničić kao iz topa daje odgovor –” Sigurno da jeste! Ja sam dugo vremena radio u stabilnom klubu i ne bih menjao sredinu da ne mislim da Voždovac ne može da ostvari te ciljeve. Moj motiv za dolazak „na krov“ bio je da zajedno sa ljudima iz kluba napravimo ekipu koja će moći da se ravnopravno bori sa najjačim ekipama u zemlji. Smatram da ćemo sigurno biti konkurentni svim ekipama, i ambicije čelnika kluba, kao i moje jesu da Voždovac bude u samom vrhu srpskog fudbala i da izađemo u Evropu, zašto da ne. Klub je organizaciono i insfrastrukturno u svakom pogledu zreo za takav korak i zaslužuje to.

Kada smo već kod pojačanja, da li je to kraj, da li je u planu još neki dolazak u redove Zmajeva?

– Razmatramo opcije, do kraja prelaznog roka ostala su još dva dana, tako da ćemo videti. Postoji opcija da se priključi još jedan ili dva igrača, koji su moja želja i mislim da bi sa ta dva igrača završili prelazni rok u velikom maniru.

U timu Voždovca primat drže mlađi igrači, ali tu su i stariji sa dosta internacionalnog iskustva. Da li je to dobitna kombinacija, koliko za mlade igrače znači što mogu da stasavaju uz Sikimića, Mihajlova, Pavlovića i ostale prekaljene asove? Da li vi nekada usmerite mlade igrače na starije?

– Ovo što ću reći zaista nije prazna fraza, ovde su najstariji igrači najveći profesionalci. Njihov odnos prema radu, prema oporavku, prema ishrani je fenomenalan. I kada oni imaju takav odnos i kada mlad igrač vidi to, ima sjajan primer da krene njihovim stopama. Mladi igrači imaju pravo bogastvo što imaju iskusne igrači kao Pavlovića i Mihajlova i Sikimića pored sebe, da nauče kako da se ponašaju na terenu i van terena. Meni je jako drago zbog toga, jer mislim da će mladi igrači zbog njih krenuti pravim putem.

cof_vivid

Vratimo se na 8. januar i početak zimskih priprema. Vidi li se napredak fudbalera u svi segmentima, pogotovo u fizičkoj spremi od tada do danas?

– Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo. Sve greške koje primetimo, korigujemo na treninzima i svakoga dana ekipa izgleda sve bolje i bolje. Kada se vratimo u Beograd i kada počne prvenstvo Voždovac će da izgleda mnogo bolje nego što je izgledao i navijači će moći da vide jedan sjajan tim na delu.

Jedno od pitanja sa društvenih mreža bilo je da li znate neku navijačku pesmu FK Voždovac?

– Znam jednu, i sviđa mi se što je u rok maniru, sjajna je i rado je slušam zaista.

Koji je to faktor uspeha koji je potreban da bi klub napravio uspeh?

Mora da postoji dobra organizaciona infrastruktura i dobra komunikacija i odnosi u klubu. Ja u Voždovcu zaista imam sjajan odnos i saradnju sa Upravom kluba i sa igračima, ali i sa PR-om kao što vidiš haha.

Odete li nekada na utakmicu naših mlađih kategorija, ima li potencijala među igračima iz omladinskog pogona Voždovca?

– Iskreno bio sam na jednoj utakmici omladinaca i jednoj utakmici kadeta, jednostvno nije bilo prostora da posetim više utakmica, ali informišem se uvek preko saradnika u klubu o mladim igračima. Na početku priprema sa nama je radilo čak 7 omladinaca koji su zaista talentovani. Evo sa nama su na pripremama Novak Vuković i Dragan Stoisavljević, koji ima samo 15 godina. Dragan je ogroman potencijal, nadam se samo da će da se razvija u pravom smeru. On je veliki zalog za budućnost Voždovca.

U prvom kolu „na krovu“ dočekujemo Napredak iz Kruševca, jeste li uradili analizu protivnika, da li da postavljamo uopšte ono usiljeno pitanje – šta se očekuje od utakmice? Naravno da svi očekujemo pobedu i sjajan start polusezone.

Spremamo se polako i za tu utakmicu. Poznajem jako dobro celu ligu, već sam dva puta vodio ekipe protiv njih i oba puta pobedio. Jaka ekipa, sa iskusnim trenerom koja će uraditi dobar prelazni rok, tako da neće biti nimalo lako, ali i mi smo se ozbiljno pojačali, ozbiljno radimo na pripremama i imamo jako veliku motivaciju i idemo naravno na pobedu!

Kao veliki ljubitelj rok muzike, ako bi morali da nastavak sezone i prvu utakmicu opišete nazivom jedne pesme, koja bi to pesma bila?

AC/DC – LET THERE BE ROCK!

Ostavite komentar