Đorđe Jorović: Trener mora da sluša svoje igrače

30/05/2021VESTI

Način na koji je Voždovac postigao rezultat na kraju sezone predstavlja draž fudbalske igre i ono zbog čega je ovaj sport omiljen u gotovo svakom domu na planeti.

Međutim, poklapanje ostalih rezultata u korist Zmajeva nije slučajnost i veliku zaslugu, pored samih igrača, odnosi stručni štab Predraga Rogana.

To su fudbalski stručnjaci koji su uveliko zagazili u samostalne trenerske karijere vodeći timove širom sveta, ali njihova veličina je u tome veća, što su se odazvali pozivu koji je usledio sredinom aprila.

”Hoćeš li da pomogneš da sačuvamo Voždovac, u ekipi su Mirjačić, Miljković i Sredić, trebaš mi i ti”, bilo je pitanje koje je gospodin Đorđe Jorović dobio od šefa Rogana, a na koje je kroz samo nekoliko minuta perspektivni trener uzvratio sa: ”Kada i gde treba da se pojavim?”

Ovako počinje jedna od fudbalskih priča o kojoj će se još dugo pričati na ovim prostorima, kao i o akterima iste.

”Sa Predragom Roganom sarađujem jako dugo i ovo nije prvi put da me je zvao kada je u pitanju profesionalni angažman. 2014. godine, lično me je preporučio najboljem klubu u Bahreinu”, počinje Jorović o svom trenerskom putu.

Međutim, ono što je manje poznato jeste njegova povezanost sa Voždovcem.

”Više od trideset godina živim gotovo pa ispred stadiona Zmajeva zbog čega je u meni potajno postojala želja da se nađem u Voždovcu, ranije kao igrač, a sada kao trener. Ipak je to klub uz koji sam rastao!”

Jorović ne krije zadovoljstvo posle sačuvanog opstanka iako je Roganov stručni štab ovu reč zabranio na Krovu.

”Iz sedam utakmica, od toga četiri gostovanja sa izuzetno teškim protivnicima, izvukli smo deset bodova što je izuzetan uspeh. Do toga smo došli direktnim uticajem na način igre, određenim segmentom, pristupom i stavom našeg igračkog kadra. Koliko smo verovali u ostvarenje cilja dovoljno govori činjenica da smo zabranili reč ”opstanak” kako među nama, tako i među igračima”.

U stručnom štabu Zmajeva poslednjih mesec dana sve je funkcionisalo kao sat. Kako su uloge podeljene, Jorović objašnjava:

”Pre svega, mi smo uigrana ekipa od ranije. Predrag Rogan je izabrao kolegu Mirjačića i mene da se bavimo video analizom, individualnim, grupnim i timskim radom kada su u pitanju tehnika i taktika. Kolega Sredić je bio zadužen za fizičku pripremu i oporavak igrača. Uloga Peđe Miljkovića bila je izuzetno važna, jer pored rada sa golmanima, njegovo znanje o ekipi s obzirom da je dugo na Krovu bilo je vrlo značajno. Ono što moram da istaknem jeste činjenica da svi pored trenerskih kvaliteta, poseduju izuzetne ljudske osobine.”

Pred sam kraj prvenstva, Đorđe Jorović posebno se bavio analizom protivnika, grupnom TE/TA pripremom ofanzivnih i bočnih igrača kada je u pitanju segment završnice, određeni detalji u igri i dodatni rad sa igračima sa kojima je to bilo potrebno sprovesti.

Fokus na usavršavanju radi trenerskog napretka

”S obzirom da nisam imao poznatu igračku karijeru, izuzetno sam motivisan da radim, učim i da se usavršavam, pogotovu da se takmičim kroz najlepšu igru na svetu, a to je fudbal!”

Način na koji mladi stručnjak savetuje ofanzivne igrače da određenim kretanjima kreiraju sebi prostor u kom će iskazati svoj kvalitet, na svom primeru koristi u pogledu jurnjave za novim znanjem.

”Naučiću barem još dva jezika jer su jezici ono što su u igri vezni igrači! Radiću dodatno na poboljšanju komunikacije jer trener pre svega mora da sluša svoje igrače, kako bi znao kako da im prenese zamisao. Konkurisaću za dalje usavršavanje kod UEFA. Posebno me zanima da rad u vezi sa individualnom i grupnom TE/TA pripremom igrača podignem na najviši mogući nivo.”

Mnogo je toga što Đorđe Jorović ima da kaže, ali i što će tek da pokaže, dok ono što savetuje kolege jeste da se obrazuju, poštuju starije kolege i ”kradu zanat”, da uče jezike, pišu svaki detalj sa treninga.

”Dajte se poslu sa željom i strašću kao kada ste prvi put šutnili loptu i fudbal će vas nagraditi!”

 

Ostavite komentar