Telegraf: U ZMAJEVOM GNEZDU – Najviši stadion u Evropi se nalazi na Voždovcu!

Stadion fudbalera Voždovca izgrađen je na 35 metara iznad zemlje, a kapacitet je 5.200 mesta – kaže direktor kluba Zoran Perić. Cene karata za prvu polu sezonu biće simboličnih 200 dinara, a otvaranje stadiona se očekuje protiv Jagodine 31. avgusta.

Novi dom fudbalera Voždovca izgrađen je na mestu starog stadiona, a ono što daje specifičnost ovom objektu je to što je izgrađen na krovu tržnog centra. U svetu je do sada izgrađeno četiri stadiona ovog tipa, a peti, novoizgrađeni objekat u beogradskom naselju Braće Jerković. U odnosu na evropske se izdvaja po visini na kojoj se teren nalazi rekao je za Telegraf sportski direktor kluba Zoran Perić.

– Ovo je najviši stadion u Evropi! Izgrađen je na 35 metara iznad zemlje, a sa tribinma na ukupno 50 što je više nego na stadionima ovog tipa u Monaku i Portugalu!

– Pre tri godine smo počeli da gradimo ovaj objekat. Bila je ideja da se napravi dva u jedan zdanje, na istom prostoru i stadion i šoping mol, od čijih sredstava će fudbalski klub funkcionisati.

Stadion-Fk-Vozdovac-019
Foto: Telegraf

Kapacitet stadiona Voždovca je 5.200 mesta, a o imenu novoizgrađenog objekata još uvek postoji dilema.

– Za sada će se zvati stadion Voždovca, a razmišljamo o imenu „Zmajevo gnezdo“, jer je zmaj simbol kluba koji se nalazi na grbu. Ipak odluku o tome ćemo doneti u razgovoru sa nemačkim partnerima – rekao je Perić i dodao da će najvatrenije navijači „Invalidi“ imati mesto na severo-zapnoj strani stadiona.

– Oni će u odnosu na raniji period kada su nas bodrili sa zapadne tribine biti premešteni, jer su na severo-zapadu postavljene zaštitne ograde, što je jedan od bezbednosnih propisa koji smo morali da ispunimo. „Kavez“ za gostujuće navijače je na suprotnoj strani na kojoj takođe postoji zaštita – rekao je Perić i dodao da je klub odredio da cene karata za prvu polusezonu budu simboličnih 200 dinara.

w680 (1)
Foto:Telegraf

– Mislim da su karte skuplje u srpskoj ligi! Bez obzira da li se igra protiv Zvezde ili nekog jačeg protivnika cena će biti ista! Navijači su sastavni deo fudbala. Ovaj deo grada ima 300,400 hiljada stanovnika, pa ako dođe jedan posto biće dovoljno!

– Utakmice kao domaćini igraćemo u večernjim terminima, pod reflektorima, kako bi i navijači koji rade,a imaju želju da gledaju utakmice Voždovca mogli da dođu na utakmicu.Ukoliko stadion bude dobio upotrebnu dozvolu do 26. avgusta prvu zvaničnu prvenstvenu utakmicu na novom stadionu fudbaleri Voždovca odigraće protiv Jagodine za dve nedelje, a sredinom septembra dočekuju i Crvenu zvezdu. Sportskog direktora ne brine da li će ceo objekat „podrhtavati“ ukoliko bude ispunjen do poslednjeg mesta.

– Pitali su me šta će biti ako bude zemljotres? Ako do toga ne daj Bože dođe, u Beogradu bi se 50 posto zgrada srušilo pre nego stadion Voždovca!

Video:

– Mi se plašimo da ne dođe do nemilih scena, kako na stadionu, tako i u tržnom centru. Nismo još uvek doneli konačnu odluku, ali smo blizu da utakmice visokog rizika , a to su za nas mečevi protiv Rada, zbog ranije poznatog slučaja oko ubistva Bojana Majića, Crvene zvezde i Partizana odigramo na stadionu Obilića.

Pristup tribinama biće moguć na dva načina, a ceo stadion je potpuno bezbedan tvrdi sportski diretkor.

– Svaki ulaz ima svoj pešački deo, a postoji i 16 liftova koji opslužuju isključivo stadion. Kada pričamo o tržnom centru i stadionu to su dva različita objekta i neće biti moguć ulazak iz centra na tribine, ni obrnuto.

– Bezbednost igrača i navijača nam je na prvom mestu i radimo na tome da ispunimo sve domaće, ali i propise UEFA.

Stadion-Fk-Vozdovac-016
Foto: Telegraf

Veštačka trava još jedna je novina u srpskom fudbalu, jer je prvi teren tog tipa na kojem će se igrati Superligaške utakmice.

– Trava je najnovije sedme generacije. Toliko je mekana da su male razlike u odnosu na prirodnu. Ceo stadion ima grejače kako bi u zimskim uslovima teren bio u odličnom stanju. Tu će se sneg otapati i kanalima odlaziti dole.

– Zbog veštačke podloge mi imamo prednost kada igramo kod kuće, dok je problem kad igramo na strani. Igrači dva puta nedeljno treniraju na stadionu Milicionara kako bi se privikli i na uobičajene uslove.

Nenad-Lalatovic-Fk-Vozdovac
Foto: Telegraf

S obzirom da je ekipa posle gašenja Hajduka iz Kule iznenada prešla u najviši rang takmičenja, očekivanja sportskog direktora Perića u prvoj sezoni je da klub bude stabilan Superligaš, a da u godinama koje predstoje zaigra i ozbljniju ulogu u srpskom fudbalu.

– Pravili smo i spremali ekipu za prvu ligu, a „preko noći“ smo zaigrali u najvišem rangu takmičenja. Nije jednostavno to premostiti, ali se trudimo da do kraja prelaznog roka pojačamo tim. Doveli smo Rumuna Muskalua, zatim Ožegovića i Karaklajića iz Zvezde. Veljović čeka papire iz Kluža, a velike šanse su da Stefan Babović i Dejan Milovanović potpišu ugovore – zaključio je Perić.

Zoran-peric-1

Izvorni članak na: http://www.telegraf.rs/sport/809337-u-zmajevom-gnezdu-najvisi-stadion-u-evropi-se-nalazi-na-vozdovcu-video

Foto galerija:

Izvorna galerija na: http://www.telegraf.rs/foto/809125-fk-vozdovac-pogledajte-kako-izgleda-najmoderniji-stadion-u-srbiji

Ostavite komentar