Superliga u „belgijskom formatu“?

25/06/2014Uncategorized, VESTI

Generalni sekretar FSS Zoran Laković govorio je u utorak o promenama sistema takmičenja u Jelen Superligi koje bi srpski fudbalski šampionat učinile atraktivnijim i poboljšale marketinšku ponudu.
„Okrugli sto“ koji je u utorak 24. juna održan u prostorijama FSS na Terazijama doneo je interesantne predloge generalnog sekretara „srpske kuće fudbala“ koje se tiču promene formata takmičenja u Jelen Superligi.

Zoran Laković predstavio je tri modela po kojima bi u budućnosti mogla da funkcioniše Jelen Superliga a samo se jedan izdvaja kao najrevolucionarniji, premda se radi o modelu koji je na snazi u belgijskom šampionatu.

Onima upućenijima nije potrebno previše objašnjavanja tog modela ali evo osnovnih crta za one koji ne znaju kako funkcioniše.

Pođimo od toga da bi broj učesnika Jelen Superlige ostao isti ali da bi velike promene usledile u kalendaru takmičenja shodno povećanju broja utakmica. Igralo bi se oko 50. kola računajući ligaški deo sezone, odnosno mečeve u plej-ofu i plej-autu.

Kao i do sada, najpre bi bio odigran ligaški deo sezone koji bi obuhvatio 30 takmičarskih kola po dvokružnom sistemu takmičenja. Ono što bi usledilo nakon toga trebalo bi da donese pomak na bolje u srpskom fudbalu.

Liga bi nakon prvog dela bila podeljena na dve grupe. Od prvog do osmog tima formirala bi se plej-of grupa, u kojoj bi se igralo za titulu i mesta u Evropi, dok bi klubovi od osmog do šesnaestog mesta igrali u plej-aut grupi u kojoj bi se borili za opstanak.

Plej-of i plej-aut igrali bi se po jednokružnom sistemu svako sa svakim posle čega bi bilo poznato ko je novi šampion, ko predstavnik u kvalifikacijama za LE, a ko napušta ligu odnosno ide u baraž.

Liga bi počinjala sredinom jula i trajala bi oko 36 nedelja a klubovi koji bi Srbiju predstavljali u Evropi profitirali bi iz takvog sistema takmičenja jer bi prve mečeve u kvalifikacijama za LŠ ili LE dočekivali sa utakmicama u nogama.

O predloženim promenama diskutovaće se u okviru FSS, među klubovima, trenerima, novinarima a onda će biti doneta odluka da li ćemo od sezone 2015/2016 konačno imati šampionat u kojem će mesta za „mutne radnje“ biti znatno manje i koji će biti neizvestan od prvog do poslednjeg kola.

Ostavite komentar