Суперлига у „белгијском формату“?

Генерални секретар ФСС Зоран Лаковић говорио је у уторак о променама система такмичења у Јелен Суперлиги које би српски фудбалски шампионат учиниле атрактивнијим и побољшале маркетиншку понуду.
„Округли сто“ који је у уторак 24. јуна одржан у просторијама ФСС на Теразијама донео је интересантне предлоге генералног секретара „српске куће фудбала“ које се тичу промене формата такмичења у Јелен Суперлиги.

Зоран Лаковић представио је три модела по којима би у будућности могла да функционише Јелен Суперлига а само се један издваја као најреволуционарнији, премда се ради о моделу који је на снази у белгијском шампионату.

Онима упућенијима није потребно превише објашњавања тог модела али ево основних црта за оне који не знају како функционише.

Пођимо од тога да би број учесника Јелен Суперлиге остао исти али да би велике промене уследиле у календару такмичења сходно повећању броја утакмица. Играло би се око 50. кола рачунајући лигашки део сезоне, односно мечеве у плеј-офу и плеј-ауту.

Као и до сада, најпре би био одигран лигашки део сезоне који би обухватио 30 такмичарских кола по двокружном систему такмичења. Оно што би уследило након тога требало би да донесе помак на боље у српском фудбалу.

Лига би након првог дела била подељена на две групе. Од првог до осмог тима формирала би се плеј-оф група, у којој би се играло за титулу и места у Европи, док би клубови од осмог до шеснаестог места играли у плеј-аут групи у којој би се борили за опстанак.

Плеј-оф и плеј-аут играли би се по једнокружном систему свако са сваким после чега би било познато ко је нови шампион, ко представник у квалификацијама за ЛЕ, а ко напушта лигу односно иде у бараж.

Лига би почињала средином јула и трајала би око 36 недеља а клубови који би Србију представљали у Европи профитирали би из таквог система такмичења јер би прве мечеве у квалификацијама за ЛШ или ЛЕ дочекивали са утакмицама у ногама.

О предложеним променама дискутоваће се у оквиру ФСС, међу клубовима, тренерима, новинарима а онда ће бити донета одлука да ли ћемо од сезоне 2015/2016 коначно имати шампионат у којем ће места за „мутне радње“ бити знатно мање и који ће бити неизвестан од првог до последњег кола.

Оставите коментар