Srpski fudbal: Voždovac – Privatizacija spas za srpski sport

Zasada smo i mi organizovani kao udruženje građana, ali imamo ambiciju da sav posao oko privatizacije okončamo najkasnije za godinu dana, kaže Momir Veljković.U Voždovcu dižu obe ruke za hitnu i konkretnu privatizaciju srpskih klubova. Novi superligaš baškari se od ovog leta na krovu modernog tržnog centra, na temeljima starog stadiona koji je svedok velikih pobeda i poraza kluba koji slavi 101 godinu postojanja. Kako im je krenulo u sezoni, nema sumnje da će „zmajevi“ želeti još dugo da ostanu u eliti, pa je tema privatizacije zanimljiva i zaposlenima u klubu, ali i budućim potencijalnim vlasnicima.

– Privatizacija klubova je jedini spas za srpski sport. Zakon je odavno usvojen, ali kao i mnoge druge stvari u Srbiji i njegovo sprovođenje ide nekako polako. Ispada da je lakše usvojiti neki zakon u skupštinskim klupama, nego ga sprovesti u delo – kaže Momir Veljković, generalni sekretar Voždovca.

U Zaplanjskoj ulici u Beogradu nemaju dilemu šta će uraditi u narednih godinu dana.

– Zasada smo i mi, kao i ogromna većina klubova u Srbiji, organizovani kao udruženje građana, ali imamo ambiciju da sav posao oko privatizacije okončamo najkasnije za godinu dana. Potreban nam je samo još jedan, najviše dva koraka da ceo postupak privedemo kraju i za razliku od mnogih nama su ti koraci olakšani. Samo zbog krajnje jednostavne stvari, jer naš klub nikome u Srbiji ne duguje ni jedan jedini dinar – dodaje Veljković.

Tu se verovatno otkriva i niz srećnih okolnosti vezanih za Voždovac, a događale su se u poslednje dve godine.

– Nemačka grupacija „EuroBau Konekt“ je kupila zemljište i uložila svoj ugled i novac u izgradnju modernog tržnog centra, uz ugovornu obavezu da na njegovom krovu bude i novi stadion Voždovca. Verovali ili ne, malo je ljudi u gradu, pa i u našem fudbalskom klubu, koji su verovali da je zaista i moguće da jednog dana na krovu osvane onakav stadion. Ponosni smo što je on postao jedan od simbola Beograda, ali i što će ovaj vid saradnje verovatno biti model za još jednu kvalitetnu privatizaciju – kaže Momir Veljković.

Dakle, u narednih godinu dana može se očekivati još jedan klub u privatnom vlasništvu.

– Vidim da postoje neke ideje kod pojedinih klubova da se organizuju kao akcionarska društva. Mi takve ambicije nemamo. Naša ideja je da se u Agenciji za privredne registre zavedemo kao preduzeće i da tako poslujemo, jer samo konstantnim ulaganjem možemo da održimo kvalitet svoje fudbalske škole i iskoristimo šansu koja se prvom timu ukazala ovog leta. Da se takmiči u elitnoj ligi i da tu što duže ostane – kaže generalni sekretar „zmajeva“.

Izvorni članak: http://www.srpskifudbal.rs/2013/09/30/vozdovac-prvatizacija-spas-za-srpski-sport/

Ostavite komentar