Mocart Sport: Superliga na krovu tržnog centra? MOGUĆE JE!

Ovog vikenda, na meču Voždovac – Jagodina, otvara se jedinstveni multifunkcionalni objekat u beogradskom naselju Braća Jerković.

Snovi su temelji našeg karaktera, rekao je u prvoj polovini 19. veka poznati američki filozof Henri Dejvid Toro, a na osnovu toga možemo zaključiti da su tvorci jedinstvenog zdanja u Zaplanjskoj ulici u beogradskom naselju Braća Jerković avanturisti puni optimizma.

Jer njihova ideja o stadionu na krovu tržnog centra mnogima je izgledala suludo, ali danas, šest-sedam godina od rađanja te ideje, Srbija i Beograd imaju multifunkcionalan objekat, izuzetno zanimljiv i po izgledu i po namenama, koji će u subotu 31. avgusta 2013. otvoriti svoja vrata ljubiteljima fudbala na meču 4. kola Superlige Voždovac – Jagodina (do zaključenja ovog broja MOCART Sporta nije bila određena satnica utakmice, domaćini su tražili da igraju u večernjem terminu od 19.00).

Tržni centar Stadion zaista predstavlja raritet u evropskim i svetskim okvirima zbog tog jednog „malog“ detalja kojim se ponosi. Stadion Shopping Center, četvrti po redu objekat u Evropi (jedan je u Monte Karlu) na čijem krovu je fudbalski teren, izgrađen je u skladu sa savremenim standardima UEFA i u njegovom komforu će uživati igrači Voždovca, kao i svi posetioci stadiona i tržnog centra.

IDEJA

tel2
Kako se rodila ideja za objekat koji će se verovatno naći na razglednicama iz našeg glavnog grada. Možda nije toliko poznato da je Fudbalski klub Voždovac imao plan da rekonstruiše stadion još 1988. Od tada je prošlo 33 godine. Ali je vredelo čekati, jer se od želje, mnogo razgovora i analiza 2008. i 2009. godine stvorio koncept da se napravi održivi sportski objekat čiji su kapaciteti maksimalno iskorišćeni. Postojali su uslovi i planovi. I što je još bitnije osoba odgovarajućih sposobnosti, dovoljno hrabra da se upusti u avanturu realizacije. Naime, izazovu je odgovorio arhitekta Milorad Ugrinić.

MOTIVI
S obzirom na to Srbija nije zemlja velike ekonomske moći i da njeni građani, na evropskom nivou, nisu među platežno sposobnijima, logično je zapitati se koji su motivi vodili ka izgradnji ovog objekta? Građevinski radovi nisu bili jeftini, međutim, novac trenutno nije u prvom planu. Osnovni motivi su globalni napredak i pogled u budućnost. Iskrena želja da se stvori nešto novo i drugačije. Već smo pomenuli da slični objekti postoje, ali je srpski jedinstven po sadržaju, kao i visini na kojoj se stadion nalazi.

STANDARDI I BEZBEDNOST

tel1
Vodilo se računa o najmanjim detaljima. Svlačinoce i klupske prostorije su urađene po propisima UEFA i FIFA. Stadion opslužuje pet liftova, što znači da će igrači, sudije, zvaničnici, VIP gosti na taj način dolaziti do svojih mesta.
Za navijače je predviđen nešto drugačiji protokol. Po ugledu na stadion Đuzepe Meaca u Milanu napravljeno je šest kula koje vode od ulaska u zgradu do izlaska na tribinu. Kapacitet je 5.000 mesta.
O bezbednosti se maksimalno vodilo računa. Restriktivni prostor je potpuno zaštićen i ne postoji mogućnost da službena lica i igrači dođu u kontakt s navijačima. Takođe, za vreme trajanja utakmice neće biti povezanosti sa tržnim centrom.

USLOVI I POTENCIJAL
tel3
Ono što je takođe zanimljivo jeste i činjenica da će se na ovom stadionu prvi put u elitnom fudbalskom rangu u Srbiji utakmice igrati na veštačkoj travi. Kvalitet podloge je vrhunski, reč je o poslednjoj generaciji veštačke trave.
I o osvetljenju se vodilo računa: reflektori imaju čak i jaču voltažu nego na stadionu Ajaksa. Snage su 1.600 luksa i ne postoji ni gram sumnje u njihovu efikasnost. Nije se mislilo samo na seniorsku ekipu Voždovca i na vrhunski fudbal. Završen je dobar deo prostora koji će koristiti mlađe kategorije (u pogonu Voždovca trenira oko 250 fudbalera). Uskoro, za dva meseca najkasnije, biće otvoren i moderni velnes centar na površni od 1.220 kvadradnih metara.
A koliko moćno deluje stadion nećete imati priliku da se uverite samo za veme fudbalskih utakmca. Na ovom objektu održavaće se i brojne druge manifestacije, a kapacitet za koncerte je 12.000 posetilaca.

Takođe, stadion poseduje i panoramski restoran, sa 250 mesta, gde s jedne strane možete uživati u pogledu na Beograd, na deo oko Hrama Svetog Save, a s druge na stadion, kao i halu u kojoj će se održavati razni skupovi.
Postoje i dva podzemna parkinga sa 800 parking mesta.

Izvorni članak: http://www.mozzartsport.com/vesti/superliga-na-krovu-trznog-centra-moguce-je

Ostavite komentar