MONDO – FSS dao licence: Ovo je put iz Superlige u Evropu

23/04/2018U MEDIJIMA

FSS dao licence: Ovo je put iz Superlige u Evropu

Kojih pet klubova je dobilo dozvolu za učešće u UEFA takmičenjima i kako će superligaši izboriti to pravo.

Finiš superligaške sezone je u toku, a to je period kada se sve više i sve češće govori o izlasku naših klubova u Evropu.

U Fudbalskom savezu Srbije u petak je s tim u vezi održana sednica Komisije za licenciranje klubova – prvostepenog organa u postupku licenciranja, kojim ovdašnji timovi dobijaju dozvolu za nastup u UEFA takmičenjima.

Komisija od četiri člana razmotrila je dokaze o ispunjenosti kriterijuma (sportskih, infrastrukturnih, personalno-administrativnih, pravnih i finansijskih), na osnovu izveštaja eksperata za svaki od navedenih uslova.

Ukupno je stiglo devet prijava za „UEFA licencu“, a komisija je jednoglasno izdala licence klubovima Crvena zvezda, Partizan, Čukarički, Napredak i Voždovac. Ostali, koji nisu uspeli da dokažu da su ispunili obavezne kriterijume, imaju mogućnost da u žalbenom postupku to isprave i da ipak dobiju licencu za UEFA takmičenja, kao i za Superligu 2018/19.

Kada je u pitanju način na koji će se superligaši kvalifikovati za Evropu kroz prvenstvo, pravilnik Superlige je jasan i istaknut u zvaničnom dokumentu.

Član 29 Propozicija takmičenja u Super ligi 2017/18 propisuje:

– Klub koji osvoji prvo mesto u takmičenju Super lige osvaja titulu Prvaka Srbije, zlatne medalje (35) i reprezentuje Srbiju u takmičenju UEFA Liga šampiona.

– Klub koji osvoji drugo mesto u takmičenju Super lige reprezentacuje Srbiju u takmičenjima UEFA Liga Evrope.

– Klub koji osvoji treće mesto u takmičenju Super lige reprezentuje Srbiju takmičenjima UEFA Liga Evrope.

– Klub koji osvoji četvrto mesto u takmičenju Super lige reprezentuje Srbiju u takmičenjima UEFA Liga Evrope u situaciji, kada je prvoplasirani, drugoplasirani ili trećeplasirani klub Super lige istovremeni i osvajač Kupa Srbije.

IZVOR: http://mondo.rs/a1098470/Sport/Fudbal/Klubovi-iz-Superlige-u-Evropu-FSS-licence-UEFA.html

Ostavite komentar