МОНДО – ФСС дао лиценце: Ово је пут из Суперлиге у Европу

ФСС дао лиценце: Ово је пут из Суперлиге у Европу

Kојих пет клубова је добило дозволу за учешће у УЕФА такмичењима и како ће суперлигаши изборити то право.

Финиш суперлигашке сезоне је у току, а то је период када се све више и све чешће говори о изласку наших клубова у Европу.

У Фудбалском савезу Србије у петак је с тим у вези одржана седница Kомисије за лиценцирање клубова – првостепеног органа у поступку лиценцирања, којим овдашњи тимови добијају дозволу за наступ у УЕФА такмичењима.

Kомисија од четири члана размотрила је доказе о испуњености критеријума (спортских, инфраструктурних, персонално-административних, правних и финансијских), на основу извештаја експерата за сваки од наведених услова.

Укупно је стигло девет пријава за „УЕФА лиценцу“, а комисија је једногласно издала лиценце клубовима Црвена звезда, Партизан, Чукарички, Напредак и Вождовац. Остали, који нису успели да докажу да су испунили обавезне критеријуме, имају могућност да у жалбеном поступку то исправе и да ипак добију лиценцу за УЕФА такмичења, као и за Суперлигу 2018/19.

Kада је у питању начин на који ће се суперлигаши квалификовати за Европу кроз првенство, правилник Суперлиге је јасан и истакнут у званичном документу.

Члан 29 Пропозиција такмичења у Супер лиги 2017/18 прописује:

– Kлуб који освоји прво место у такмичењу Супер лиге осваја титулу Првака Србије, златне медаље (35) и репрезентује Србију у такмичењу УЕФА Лига шампиона.

– Kлуб који освоји друго место у такмичењу Супер лиге репрезентацује Србију у такмичењима УЕФА Лига Европе.

– Kлуб који освоји треће место у такмичењу Супер лиге репрезентује Србију такмичењима УЕФА Лига Европе.

– Kлуб који освоји четврто место у такмичењу Супер лиге репрезентује Србију у такмичењима УЕФА Лига Европе у ситуацији, када је првопласирани, другопласирани или трећепласирани клуб Супер лиге истовремени и освајач Kупа Србије.

ИЗВОР: http://mondo.rs/a1098470/Sport/Fudbal/Klubovi-iz-Superlige-u-Evropu-FSS-licence-UEFA.html

Оставите коментар