МОЦАРТСПОРТ – Тријумф фудбала: Вождовачко предавање о томе како треба да изгледа Суперлига

Тријумф фудбала: Вождовачко предавање о томе како треба да изгледа Суперлига

Јер како је то приметио један коментатор на сајту МОЦАРТ Спорта: када би сви суперлигаши против вечитих играли као Вождовац у Хумској највише би профитирали управо – вечити!

Војводина је увек ту да запрети, не баш и да угрози хегемонију београдских вечитих ривала. Чукарички је био у узлету, али је прошле сезоне изгубио ритам. Борац је својевремено издржао неколико месеци у високом темпу. И то је отприлике то кад говоримо о клубовима који не само да су умели да загорчају живот Црвеној звезди и Партизану, већ и да то ураде на начин који импресионира српску фудбалску јавност, одавно утонулу у монотони круг смењивања црно и црвено-белих на крову Србије.

А онда се појавио Вождовац!

Прошлог маја управо су Змајеви уручили Партизану шампионску круну савладавши црвено-беле са 3:2. Ове су први успели да скину скалп црно-белима, који су претходни пораз на домаћој сцени доживели на гостовању код Спартака у Суботици, још 20. августа 2016. Овај пут нису само изгубили. Овај пут су били видно инфериорни. У среду је у Хумској славио бољи тим. Са њим, славио је фудбал, јер како је то приметио један од коментатора на сајту МОЗЗАРТ Спорта: када би сви суперлигаши против вечитих играли као Вождовац највише би профитирали управо – вечити!

Али они овде нису тема. Овде причамо о Змајевима. О изабраницима Илије Столице, који су у ових уводних неколико кола показали да и условно речено мали клубови у Србији могу да играју модеран, европски фудбал.
“По томе ће се сад Вождовац и препознавати. То је игра коју тражимо, коју од нас захтева шеф. Пас игра, брза игра. И успевамо полако, а наставићемо и у наредним колима”, уверава Филип Ступаревић, момак који је са непуних 17 година начео Партизан у Хумској.

Његов првенац на сениорској сцени. Зна Ступаревић да је то само почетак, али неуобичајено зрелим тоном одмах исказује захвалност људима који су га погурали на суперлигашку сцену. Филипов таленат и рад су наравно били предуслов за све то.
“Хвала фудбалском клубу Вождовац и целом стручном штабу на челу са Илијом Столицом што су ми омогућили ово задовољство. Лично, већ имам дужи стаж у сарадњи са Столицом јер смо заједно били и у репрезентацији и у овој мојој краткој каријери он је за мене број један! Једини кога сам упознао да има жељу да донесе европски фудбал у Србију. Да барем покушамо да играмо као што играју у Енглеској, Шпанији или макар Холандији”.

Ступаревић је само један у плејади младих играча који су намучили црно-беле. Никола Срећковић је демонстрирао завидан ниво игре, Борко Дуроњић је био стрелац другог гола, Александар Јешић вероватно и најлепшег, оног трећег у мрежи Филипа Kљајића.

Али нису индивидуални потези оно чиме је Вождовац очарао већ опредељење да се лопта гура напред чим се укаже квадратни метар простора и можда пре свега – мирноћа са којом су играли позади. Kад је Партизан кретао у пресинг, Змајеви су смирено бирали најбоља решења и лако пребацивали лопту на противничку половину терена.
“И пре утакмице, а и на полувремену, шеф нам је говорио да се не паничимо, да се не плашимо резултата. Дао нам је јасне инструкције, да треба да имамо што већи посед, да будемо мирни, да играмо фудбал. И успевали смо. Некад кроз пас игру, некад кроз дуге лопте, али бирали смо права решења и његове замисли спроводили на терену. Доста дуго се и ми познајемо, посебно та последња линија. Са Сашом Ивковићем и Милошем Михајловим играм већ годинама. А и ови млади момци су све лепо прихватили. Они су будућност пре свега Вождовца, али и српског фудбала”, каже један од искуснијих у тиму, голман Зоран Поповић, који је – тек да се присетимо – бриљирао и у већ поменутој победи над Црвеном звездом, а касније је изабран и за најбољег голмана Суперлиге.

Сада је такав статус само потврдио. Али ни Поповић свој лични учинак не истиче у први план. Kао што ни не пропушта шансу да истакне заслуге тренера Столице.
“Доста је утицао на нашу игру. Упорно нам понавља да верујемо у то што радимо, да треба да играмо офанзиван фудбал у коме ће људи уживати, да немамо чега да се плашимо, јер су и у Звезди, Партизану или Војводини људи као и ми и да само треба да им покажемо зубе… Штавише, против њих је некад и лакше, јер они стално нападају и отварају ти простор, док се ове условно речено слабије екипе – мада ја мислим да су квалитетом сви отприлике ту негде, те да је само разлика у неким фудбалским принципима – затворе у бункер па је то теже пробити”, додаје Поповић.

Сада ће се затварати још више, пошто су видели шта Вождовац може кад му се дозволи. То је цена успеха и то је нешто с чим ће Змајеви морати да науче да живе ако мисле да напредују. А мисле.
“И пре почетка сезоне сам рекао да ћемо дати све од себе да будемо у прве четири екипе на табели, да се дохватимо те Европе. Наравно, ово је почетак, дуга је сезоне, али поставили смо себи неке циљеве. Да направимо неки искорак у односу на ранију сезону. Да успут уживамо. А и да публика ужива у нашем фудбалу”, истиче Поповић.

Ако ћемо објективно, у ових последњих неколико месеци највише је уживала баш у играма Вождовца. Јер шта је фудбал без драме, шта је фудбал без изненађења?

ИЗВОР: http://www.mozzartsport.com/vesti/trijumf-fudbala-vozdovacko-predavanje-o-tome-kako-treba-da-izgleda-superliga/175007

Оставите коментар