МОЦАРТ СПОРТ: ВОЖДОВАЦ ОБЈАВИО ПЛАН НАПАДА НА ЕВРОПУ

Био је 5. новембар. Вождовац је пао на Бановом брду (1:2). Последица: смена тренера. Уместо Братислава Живковића дошао је Илија Столица и препородио тим. Од Чукаричког у гостима до пред меч са истим ривалом код куће (четвртак, 17.00), одиграли су Змајеви 14 првенствених утакмица, са 12. напредовали до седмог места суперлигашке табеле и осилли се толико да најављују пласман у – Европу.

Можда основано, јер је Вождовац, после Црвене звезде и Партизана најуспешнији по броју освојених бодова у Суперлиги кад се обрачунају утакмице у другом делу првенства. Од могућа 42 узео је 29 поена (вечити имају по 38 у том периоду), осигурао пласман у плеј-оф, али жели још.
“У последње две и по године амбиције смо постепено мењали. Најпре смо хтели опстанак, па пласман у плеј-оф, а сад имамо нови циљ, да изађемо у Европу. Поседујемо инфраструктуру, о чему сведочи да смо добили сагласност УЕФА да играмо њена такмичења (ако се изборимо), као и да нам је у процесу пред ФСС међу првима одобрена лиценца за међународне купове. Засад смо многима пореметили планове. А тек ћемо многима“, уверава Горан Гркинић, генерални директор Вождовца, на конференцији за медије пред завршни круг основног дела сезоне.

Оптимизам заснива не само на резултатима, већ и на организацији.
“Велико хвала председнику Марку Здравковићу, препознао је моју жељу да за шефа струке доведемо Столицу, чије идеје и дисциплина у игри су постале препознатљиве. Зато данас многи говоре да играмо најлепши фудбал у Србији. То није лични утисак, већ речи скаута и агената који су недавно посматрали куп дуел са Партизаном. Све је то направљено на здравим основама и финансијским средствима далеко мењим него што располажу други клубови. Наш годишњи буџет на нивоу сезонске плате по једног фудбалера Партизана или Црвене звезде“, додао је Гркинић вероватно мислећи на најплаћеније играче вечитих Леонарда и Гелора Кангу.

Кад су ствари тако постављене, онда је тренеру остало само да ради. И да ужива у плодовима рада, па тако сад Илија Столица има чиме да се подичи. На 14 лигашких утакмица Вождовац је славио девет пута, показавши менталну снагу да победи сваки пут после пораза.
“Поента је да сам добио аутономију у раду. Подршка је стварна, јер кад сам долазио довео сам чак осам сарадника, што баш није пракса у Србији. Људи су ми веровали и на томе сам им захвалан. Кад би у неким другим клубовима било мање ‘стручњака’ који долазе из других сфера друштва и одатле црпе моћ, ако би такви оставли струку и играче да раде и стварају, а бавили се оним што најбоље знају, имали бисмо као фудбалска нација шансу да успемо. Дај Боже да се у овој земљи препозна да струка та која доноси превагу у било којој сфери друштва“, каже некадашњи помоћни тренер Партизана и селектор кадетске репрезентације.

Уз напомену да је Вождовац афимирсао најмлађег дебитанта овдашњег елитног фудбала, Филипа Ступаревића, те да има потенцијал у виду Александра Филиповића и Јовице Благојевића, Столица је причу проширио и ван терена.
“Овај клуб нема дуговања ни према садашњим, ни према бившим играчима. Нема ни рачун у блокади. Не дугује два, пет ни десет милиона. Односи су сређени и здрави. Приближни ономе што сам као играч могао да осетим у западној Европи. Зато се надам да ћемо се ускоро видети на нашем стадиону пред почетак квалификација за Лигу Европе“, рекао је Илија Столица, дефинитивно један од тренера који је и радом и понашањем скренуо пажњу на себе ове сезоне.

ИЗВОР: http://www.mozzartsport.com/vesti/vozdovac-objavio-plan-napada-na-evropu-igramo-najlepsi-fudbal-u-srbiji-a-budzet-ko-plata-u-partizanu-i-zvezdi/164448

Оставите коментар