ИСТОРИЈАТ

Фудбалски клуб Вождовац основан је 1912. године као ФК Душановац. Клуб је основан током експанзије фудбала у Србији, и један је од најстаријих клубова који су основани на подручју тадашње Краљевине Србије, али и у целом региону.

Један од оснивача, председник и први голман овог клуба био је и чувени Данило Стојановић, познатији као „Чика Дача“, који се сматра за „оца српског фудбала“. Чика Дача је основао први клуб у Краљевини Србији 1903. године, ФК Шумадија у Крагујевцу.

Током 1929. године долази до промена имена клуба и тада ФК Душановац мења име у „Вождовачки Спорт Клуб“. Клуб се са мање или више успеха такмичио у лигама Краљевине Југославије све до рата и 1941. године.

Током рата у Краљевини Југославији, која је била под окупацијом немачких снага, играла се такозвана „лига под окупацијом“ у којој је учествовала неколицина тимова, која је имала дозволу за то од Немачке управе града Београда.

КЛУБ У ПЕРИОДУ НАКОН ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА

Клуб постаје такмичарски неактиван током трајања Другог светског рата, уз одигравање неколико пријатељских утакмица, када су околности то дозвољавале.

Убрзо након завршетка рата Вождовачки СК прикључује се лигама које су основане у новоформираној држави, Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији.

У периоду од краја Другог светског рата, па све до 1964. године клуб се такмичио у нижим лигама, и највећи успех био је играње у Српској лиги (трећи ранг такмичења).

У сезони 1963/1964 клуб осваја Северну групу Српске лиге и обезбеђује пласман у Другу савезну лигу Југославије, која је била савезни ранг такмичења и омогућавала играње у истој лиги као и тимови из свих држава Федеративне републике Југославије.

Вождовачки је у другом савезном рангу фудбалских такмичења СФРЈ провео готово целу деценију без прекида. Прве четири сезоне клуб се такмичио у Источној групи, у којој је два пута остварио свој најбољи пласман, а то је било 6. место. Сезону 1967/1968 клуб је завршио на последњем месту које води ка испадању у нижи ранг такмичења, међутим због реорганизације лиге која је уследила клуб успева да задржи статус друголигаша.

ФК Вождовачки 1969. године

Након само три године од најлошијег резултата и завршетка сезоне на последњем месту у Другој савезној лиги, клуб рапидно поправља своје стање и то се огледа у пласману клуба у сезони 1970/1971.

Најбољи резултат у дотадашњој историји клуба је остварен баш у сезони 1970/1971 када је Вождвачки заузео високо 4. место у другој савезној лиги.

Тада су испред Вождовачког били само тимови који су имали сјајан реноме и који су повремено били учесници и Прве лиге тадашње велике Југославије, а то су Пролетер Зрењанин, НК Осијек и Спартак из Суботице.

ФУЗИЈА ВОЖДОВАЧКОГ И СЛОБОДЕ – НАСТАНАК ФК ВОЖДОВАЦ

 У међувремену на територији општине Вождовац оснива се још један клуб под називом ФК Слобода. Игралиште ФК Слобода налазило се на месту на којем се и данас налази стадион ФК Вождовац, док је Вождовачки играо своје утакмице на терену који се налазио на Душановцу, на месту где се данас налази Фризерска школа.

Одличан однос између два клуба и сарадња која је постојала, крунисана је 1973. године када се ова два клуба спајају, илити праве „фузију“, и тако настаје оно што данас познајемо као ФК Вождовац.

ФК Вождовац преузео је историју ФК Душановац и Вождовачки СК, тако да је ФК Вождовац легитимни наследник историје ових клубова.

Међутим, исте године долази до реогранизације Друге савезне лиге, те је Вождовачки у баражу за попуну лиге поражен од локалног ривала са општине, ФК Рад, и тако испао у ниши ранг такмичења.

Остало је забележено да је клуб једном био освајач и трофеја Купа Београда.

 

РАНЕ 2000-те ГОДИНЕ И ВОЖДОВАЦ У ПРВОЈ ЛИГИ

 Почетак 2000-их година донео је промене у целој Србији, која је сада постала самостална држава, а ветрови промена почели су да дувају и на стадиону ФК Вождовац.

Након три деценије боравка у нижим лигама, клуб 2004. године осваја Српску лигу Београд и улази у Прву Телеком лигу, или оно што је у тадашњем фудбалском поретку био други ранг такмичења.

Само једна сезона била је довољна да ФК Вождовац оствари највећи успех у својој историји и пласира се у Суперлигу Србије и Црне Горе, тада најбољу лигу, прву по рангу и одмери снаге са великанима као што су Партизан и Црвена Звезда.

До пласмана у Суперлигу такође је дошло након још једне фузије и спајања два клуба, а овога пута Вождовац се спојио са ФК Железник.

ФК Железник, који је те 2004. године остварио и свој највећи успех освојивши Куп Србије и Црне Горе победом над Црвеном Звездом у финалу Купа, запао је у финансијске проблеме који су кулминирали гашењем клуба из предграђа Београда.

Тада долази до договора два руководства и ФК Железник уступа своје место у Суперлиги Србије и Црне Горе ФК Вождовац, који је тако први пут у историји добио прилику да заигра у најбољем рангу такмичења.

На изненађење фудбалске јавности, ФК Вождовац у својој првој сезони у Суперлиги Србије и Црне Горе остварује и свој најбољи резултат у клупској историји.

ФК Вождовац одлично је одиграо своју дебитантску сезону у Суперлиги, и показао се и у мечевима против највећих клубова, као што су Партизан и Црвена Звезда.

Милош Павловић у сезони 2005/2006

Наиме, Вождовац је имао сјајну сезону и заузео високо 3. место одмах иза Партизана и Црвене Звезде и тако испунио услов да се пласира у европско такмичење УЕФА КУП.

Због великих финансијских издатака, које би такмичење у једном европском такмичењу носило са собом, ФК Вождовац бива приморан да одустане од такмичења на европској сцени.

Тада долази до стмоглавог пада клуба са Вождовца.

Одмах у следећој сезони клуб и испада из Суперлиге Србије и Црне Горе, а затим испада и из Прве лиге Србије у сезони 2008/2009 и опет се налази у друштву Српсколигаша.

НОВО РУХО ФК ВОЖДОВАЦ И МОДЕРНИЗОВАЊЕ КЛУБА

Након три године такмичења у Српској лиги Београд, Вождовац у сезони 2011/2012 осваја прво место и враћа се у Прву лигу Србије, другу по рангу.

Док клуб игра у Другој лиги, увелико се праве планови за модернизовање клуба, као и градњу новог стадиона.

Стари стадион ФК Вождовац

На месту где је био лоциран стари стадион ФК Вождовац започела је градња Шопинг центра „Стадион“, док је, иновативним решењем испланирано да се нови стадион ФК Вождовац нађе на крову новосаграђеног тржног центра.

Завршетком овог пројекта, ФК Вождовац је постао један од три клуба у Европи који има ту привилегију да је стадион лоциран на крову неке грађевине.

Градња новог тржног центра и стадиона започела је у јануару 2011. године, а готова је била већ у пролеће 2012. године.

На крову новоизграђеног Шопинг центра „Стадион“ налазио се и нови дом фудбалера ФК Вождовац, са капацитетом од 5,200 гледалаца и најмодернијим решењима које испуњавају све захтеве и прописе које УЕФА поставља пред клубове.

Нови стадион ФК Вождовац

Такође, наш клуб се тада модернизује, мења начине пословања, а то све резултира стабилношћу клуба и континуитетом који клуб има у задњим годинама.

ФК Вождовац од 2013. године поново постаје учесник првог ранга такмичења у фудбалу у Србији, и у најбољој лиги игра све до данас са великим успехом.

Те 2013. године ФК Вождовац је остварио право да заигра у Суперлиги Србије на основу тога што је Стручна комисија Фудбалског Савеза Србије одредила да ће место Хајдука из Куле, који се угасио, у Суперлиги заузети ФК Вождовац.

На тај начин се клуб из насеља Браће Јерковић вратио у фудбалску елиту.

Вождовац кроз своју историју није имао запаженије резултате у такмичењима за државни Куп, све до сезоне 2014/2015.

Те сезоне ФК Вождовац је у четвртфиналу елиминисао ФК Спартак из Суботице резултатом 2:1 и тако изборио место у самој завршници Купа Србије.

У полуфиналу Купа ФК Чукарички је био бољи од Вождовчана, и то резултатима 0:2 и 1:4.

Две године касније Вождовац је стигао до четвртфинала Купа Србије, где је након преокрета изгубио од Партизана резултатом 1:2 и тако елиминисан из даљег такмичења.

У Суперлиги Србије Вождовац је последњих година, тачније од модернизације клуба, клуб који најстабилније држи контнинуитет и који се резултатски поправља из сезоне у сезону.

Можда и најбоље резултате ФК Вождовац је имао током сезона 2016/2017 и 2017/2018 када је завршавао такмичење на петој и шестој позицији.