ISTORIJAT

Fudbalski klub Voždovac osnovan je 1912. godine kao FK Dušanovac. Klub je osnovan tokom ekspanzije fudbala u Srbiji, i jedan je od najstarijih klubova koji su osnovani na području tadašnje Kraljevine Srbije, ali i u celom regionu.

Jedan od osnivača, predsednik i prvi golman ovog kluba bio je i čuveni Danilo Stojanović, poznatiji kao „Čika Dača“, koji se smatra za „oca srpskog fudbala“. Čika Dača je osnovao prvi klub u Kraljevini Srbiji 1903. godine, FK Šumadija u Kragujevcu.

Tokom 1929. godine dolazi do promena imena kluba i tada FK Dušanovac menja ime u „Voždovački Sport Klub“. Klub se sa manje ili više uspeha takmičio u ligama Kraljevine Jugoslavije sve do rata i 1941. godine.

Tokom rata u Kraljevini Jugoslaviji, koja je bila pod okupacijom nemačkih snaga, igrala se takozvana „liga pod okupacijom“ u kojoj je učestvovala nekolicina timova, koja je imala dozvolu za to od Nemačke uprave grada Beograda.

KLUB U PERIODU NAKON DRUGOG SVETSKOG RATA

Klub postaje takmičarski neaktivan tokom trajanja Drugog svetskog rata, uz odigravanje nekoliko prijateljskih utakmica, kada su okolnosti to dozvoljavale.

Ubrzo nakon završetka rata Voždovački SK priključuje se ligama koje su osnovane u novoformiranoj državi, Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

U periodu od kraja Drugog svetskog rata, pa sve do 1964. godine klub se takmičio u nižim ligama, i najveći uspeh bio je igranje u Srpskoj ligi (treći rang takmičenja).

U sezoni 1963/1964 klub osvaja Severnu grupu Srpske lige i obezbeđuje plasman u Drugu saveznu ligu Jugoslavije, koja je bila savezni rang takmičenja i omogućavala igranje u istoj ligi kao i timovi iz svih država Federativne republike Jugoslavije.

Voždovački je u drugom saveznom rangu fudbalskih takmičenja SFRJ proveo gotovo celu deceniju bez prekida. Prve četiri sezone klub se takmičio u Istočnoj grupi, u kojoj je dva puta ostvario svoj najbolji plasman, a to je bilo 6. mesto. Sezonu 1967/1968 klub je završio na poslednjem mestu koje vodi ka ispadanju u niži rang takmičenja, međutim zbog reorganizacije lige koja je usledila klub uspeva da zadrži status drugoligaša.

FK Voždovački 1969. godine

Nakon samo tri godine od najlošijeg rezultata i završetka sezone na poslednjem mestu u Drugoj saveznoj ligi, klub rapidno popravlja svoje stanje i to se ogleda u plasmanu kluba u sezoni 1970/1971.

Najbolji rezultat u dotadašnjoj istoriji kluba je ostvaren baš u sezoni 1970/1971 kada je Voždvački zauzeo visoko 4. mesto u drugoj saveznoj ligi.

Tada su ispred Voždovačkog bili samo timovi koji su imali sjajan renome i koji su povremeno bili učesnici i Prve lige tadašnje velike Jugoslavije, a to su Proleter Zrenjanin, NK Osijek i Spartak iz Subotice.

FUZIJA VOŽDOVAČKOG I SLOBODE – NASTANAK FK VOŽDOVAC

 U međuvremenu na teritoriji opštine Voždovac osniva se još jedan klub pod nazivom FK Sloboda. Igralište FK Sloboda nalazilo se na mestu na kojem se i danas nalazi stadion FK Voždovac, dok je Voždovački igrao svoje utakmice na terenu koji se nalazio na Dušanovcu, na mestu gde se danas nalazi Frizerska škola.

Odličan odnos između dva kluba i saradnja koja je postojala, krunisana je 1973. godine kada se ova dva kluba spajaju, iliti prave „fuziju“, i tako nastaje ono što danas poznajemo kao FK Voždovac.

FK Voždovac preuzeo je istoriju FK Dušanovac i Voždovački SK, tako da je FK Voždovac legitimni naslednik istorije ovih klubova.

Međutim, iste godine dolazi do reogranizacije Druge savezne lige, te je Voždovački u baražu za popunu lige poražen od lokalnog rivala sa opštine, FK Rad, i tako ispao u niši rang takmičenja.

Ostalo je zabeleženo da je klub jednom bio osvajač i trofeja Kupa Beograda.

 

RANE 2000-te GODINE I VOŽDOVAC U PRVOJ LIGI

 Početak 2000-ih godina doneo je promene u celoj Srbiji, koja je sada postala samostalna država, a vetrovi promena počeli su da duvaju i na stadionu FK Voždovac.

Nakon tri decenije boravka u nižim ligama, klub 2004. godine osvaja Srpsku ligu Beograd i ulazi u Prvu Telekom ligu, ili ono što je u tadašnjem fudbalskom poretku bio drugi rang takmičenja.

Samo jedna sezona bila je dovoljna da FK Voždovac ostvari najveći uspeh u svojoj istoriji i plasira se u Superligu Srbije i Crne Gore, tada najbolju ligu, prvu po rangu i odmeri snage sa velikanima kao što su Partizan i Crvena Zvezda.

Do plasmana u Superligu takođe je došlo nakon još jedne fuzije i spajanja dva kluba, a ovoga puta Voždovac se spojio sa FK Železnik.

FK Železnik, koji je te 2004. godine ostvario i svoj najveći uspeh osvojivši Kup Srbije i Crne Gore pobedom nad Crvenom Zvezdom u finalu Kupa, zapao je u finansijske probleme koji su kulminirali gašenjem kluba iz predgrađa Beograda.

Tada dolazi do dogovora dva rukovodstva i FK Železnik ustupa svoje mesto u Superligi Srbije i Crne Gore FK Voždovac, koji je tako prvi put u istoriji dobio priliku da zaigra u najboljem rangu takmičenja.

Na iznenađenje fudbalske javnosti, FK Voždovac u svojoj prvoj sezoni u Superligi Srbije i Crne Gore ostvaruje i svoj najbolji rezultat u klupskoj istoriji.

FK Voždovac odlično je odigrao svoju debitantsku sezonu u Superligi, i pokazao se i u mečevima protiv najvećih klubova, kao što su Partizan i Crvena Zvezda.

Miloš Pavlović u sezoni 2005/2006

Naime, Voždovac je imao sjajnu sezonu i zauzeo visoko 3. mesto odmah iza Partizana i Crvene Zvezde i tako ispunio uslov da se plasira u evropsko takmičenje UEFA KUP.

Zbog velikih finansijskih izdataka, koje bi takmičenje u jednom evropskom takmičenju nosilo sa sobom, FK Voždovac biva primoran da odustane od takmičenja na evropskoj sceni.

Tada dolazi do stmoglavog pada kluba sa Voždovca.

Odmah u sledećoj sezoni klub i ispada iz Superlige Srbije i Crne Gore, a zatim ispada i iz Prve lige Srbije u sezoni 2008/2009 i opet se nalazi u društvu Srpskoligaša.

NOVO RUHO FK VOŽDOVAC I MODERNIZOVANjE KLUBA

Nakon tri godine takmičenja u Srpskoj ligi Beograd, Voždovac u sezoni 2011/2012 osvaja prvo mesto i vraća se u Prvu ligu Srbije, drugu po rangu.

Dok klub igra u Drugoj ligi, uveliko se prave planovi za modernizovanje kluba, kao i gradnju novog stadiona.

Stari stadion FK Voždovac

Na mestu gde je bio lociran stari stadion FK Voždovac započela je gradnja Šoping centra „Stadion“, dok je, inovativnim rešenjem isplanirano da se novi stadion FK Voždovac nađe na krovu novosagrađenog tržnog centra.

Završetkom ovog projekta, FK Voždovac je postao jedan od tri kluba u Evropi koji ima tu privilegiju da je stadion lociran na krovu neke građevine.

Gradnja novog tržnog centra i stadiona započela je u januaru 2011. godine, a gotova je bila već u proleće 2012. godine.

Na krovu novoizgrađenog Šoping centra „Stadion“ nalazio se i novi dom fudbalera FK Voždovac, sa kapacitetom od 5,200 gledalaca i najmodernijim rešenjima koje ispunjavaju sve zahteve i propise koje UEFA postavlja pred klubove.

Novi stadion FK Voždovac

Takođe, naš klub se tada modernizuje, menja načine poslovanja, a to sve rezultira stabilnošću kluba i kontinuitetom koji klub ima u zadnjim godinama.

FK Voždovac od 2013. godine ponovo postaje učesnik prvog ranga takmičenja u fudbalu u Srbiji, i u najboljoj ligi igra sve do danas sa velikim uspehom.

Te 2013. godine FK Voždovac je ostvario pravo da zaigra u Superligi Srbije na osnovu toga što je Stručna komisija Fudbalskog Saveza Srbije odredila da će mesto Hajduka iz Kule, koji se ugasio, u Superligi zauzeti FK Voždovac.

Na taj način se klub iz naselja Braće Jerković vratio u fudbalsku elitu.

Voždovac kroz svoju istoriju nije imao zapaženije rezultate u takmičenjima za državni Kup, sve do sezone 2014/2015.

Te sezone FK Voždovac je u četvrtfinalu eliminisao FK Spartak iz Subotice rezultatom 2:1 i tako izborio mesto u samoj završnici Kupa Srbije.

U polufinalu Kupa FK Čukarički je bio bolji od Voždovčana, i to rezultatima 0:2 i 1:4.

Dve godine kasnije Voždovac je stigao do četvrtfinala Kupa Srbije, gde je nakon preokreta izgubio od Partizana rezultatom 1:2 i tako eliminisan iz daljeg takmičenja.

U Superligi Srbije Voždovac je poslednjih godina, tačnije od modernizacije kluba, klub koji najstabilnije drži kontninuitet i koji se rezultatski popravlja iz sezone u sezonu.

Možda i najbolje rezultate FK Voždovac je imao tokom sezona 2016/2017 i 2017/2018 kada je završavao takmičenje na petoj i šestoj poziciji.